به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران، محمود بازاری، مدیر کل دفتر هماهنگی صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی به تشریح آمار صادرات محصول زعفران پرداخت و گفت: طی 8 ماهه سال 97 زعفران ایران به ارزش 250 میلیون دلار به وزن 170 تن به کشورهای مختلف هدف صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته از افزایش قابل توجهی برخوردار است.
وی افزود: در جلسات گذشته کمیته قیمت گذاری کالاهای صادراتی در گمرک ایران ارزش گذاری پایه صادراتی این محصول مطرح شد که بر این اساس زعفران رشته ای کامل یا دسته ای 750 دلار در هر کیلوگرم، زعفران رشته ای بریده شده سرگل و پوشال 1100 دلار، زعفران نگین 1200 دلار و زعفران پودر شده 1250 دلار ارزش گذاری و اصلاح شد.
بازاری در ادامه اظهار داشت: در خصوص برند سازی زعفران نیز شورای ملی زعفران به عنوان مسئول پیگیری ثبت برند ملی این محصول معرفی شد.
باستانی، نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه اظهار داشت: در حوزه استاندارد سازی زعفران برای بازارهای هدف نیازمند فعالیت بیشتری هستیم.
وی با اشاره به قرار گرفتن زعفران در بازار بورس گفت: این قضیه به بهبود کیفیت زعفران کمک کرده و باید به زنجیره تولیدی که منجر به افزایش این کیفیت میشود استمرار و بها ببخشیم، چرا که یکی از دلایل بی کیفیتی این محصول عدم آموزش در حوزه تولید است.
باستانی با تاکید بر لزوم اصلاح اساسنامه و ساختار شورای ملی زعفران به منظور مشارکت تمامی ذینفعان افزود: ما باید مرجع قیمت زعفران، صادرات و مارکتینگ این محصول در دنیا باشیم.
مودودی، سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران نیز با اشاره به اینکه نداشتن برند زعفران مشکل اصلی در صادرات این محصول است، گفت: ساختار صادرات زعفران باید به گونه ای ساماندهی شود که رد پای افراد غیر حرفه ای در آن وجود نداشته باشد. بنابراین، صادرات محصولی چون زعفران نیازمند همت والای دولت و بخش خصوصی است.
محسن احتشام رئیس شورای ملی زعفران در ادامه به لزوم ایجاد هم افزایی در خصوص صادرات زعفران اشاره کرد و گفت: انسجام و همبستگی در زنجیره مدیریت صادرات زغفران با حضور تجار و صادرکنندگان واجد اهلیت حرفه ای، در ساماندهی و افزایش صادرات آن بسیار موثر است.
وی افزود: بازگشت ارز حاصل از صادرات زعفران به مناطق محروم زیر کشت این محصول، هدایت صادرات و درک اهمیت بازارهای مهمی مانند هند و چین، کمک یارانه مشارکت در نمایشگاه های خارج از کشور، ایجاد بسته های تشویقی برای توسعه صادرات زعفران به منظور جلوگیری از خام فروشی این محصول و اختصاص یارانه حمل هوایی از مطالبات اصلی تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران است.
در پایان حاضرین در این جلسه مشکلاتی از قبیل پیمان سپاری ارزی، موانع موجود بر سر راه افزایش تولید زعفران با فعالیت بر زیرساخت های کشاورزی، ایجاد فرصتهای اختصاصی برای زعفران و رقابت منفی در غیاب برندهای زعفران در بازارهای هدف را مطرح کردند.