به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت
?سیاست معدنی دولت یازدهم
سرقینی با بیان این مطلب تصریح کرد: با روی کار آمدن دولت یازدهم 4محور در حوزه معدن در دستور کار قرار گرفت. این 4سیاست شامل، توسعه اکتشاف از طریق شناسایی مناطق اولویتدار و تکمیل اطلاعات پایه، تکمیل زنجیره ارزش معادن به منظور توقف خامفروشی و ارتقای سهم معدن در تولید ناخالص داخلی است. وی درباره نخستین محور سیاستهای دولت یعنی توسعه اکتشاف تصریح کرد: تهیه اطلاعات پایه با سرعت زیادی در حال انجام است. به طوری که در این حوزه از سال 85 تا 91فقط 120هزار کیلومتر خطی پرواز ژئوفیزیکی انجام شده است. این در حالی است که در دولت یازدهم و تا پایان ?ماه نخست سال 95 این رقم به 250هزار کیلومترخطی رسیده است. در همینباره و در طول برنامه ششم توسعه قرار است سالانه 400هزار کیلومتر خطی پرواز ژئوفیزیکی انجام شود. البته تحقق این رقم منوط به در اختیار داشتن هواپیما و هلی کوپتر است اما به طور کلی و با وضعیت موجود میتوانیم سالی 200هزار کیلومتر خطی پرواز را انجام دهیم. در واقع با این اقدام که میتوان آن را قدمی بزرگ در حوزه اکتشاف دانست، توانستیم بخشی از نیاز بخش معدن کشور به اطلاعات پایه را تامین کنیم.
انتشار اخبار خوب تا پایان امسال
سرقینی در ادامه گفت: از سویی دیگر درباره این که در پهنهها نیز اقداماتی انجام شده، زیرا حدود jQuery152018655081908218563_1470743299428درصد از مساحت کشور را تشکیل میدهند و شرکتهای معتبر با همکاری مشاورانی در بحث اکتشافی و با کمک نیروهای دانشگاهی در حال اکتشاف در این پهنهها هستند. بهطوریکه تا اواخر سال جاری شاهد انتشار خبرهای خوبی از این اقدام خواهیم بود. به گفته سرقینی، پهنهها مقدمهای برای معدنکاری بزرگ مقیاس است زیرا تا به امروز فعالیتهای معدنی ما به غیراز 20یا 30معدن بزرگ و مابقی کوچک یا متوسط مقیاس بوده است. البته کشور به معادن کوچک مقیاس نیز نیاز داشته و این بدان معنا نیست که باید فعالیت آنها تعطیل شود، بلکه در کنار آنها باید چند معدن بزرگ مقیاس نیز اکتشاف شوند. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین با اشاره به سیاست تکمیل زنجیره ارزش اظهار کرد: در ? سال گذشته در چرخه فولاد 23میلیون تن ظرفیت جدید ایجاد شده و امسال نیز 20میلیون تن ظرفیت فولاد راهاندازی خواهد شد. به نحوی که در سال 96 نیز 11 میلیون تن ظرفیت جدید در این بخش اضافه میشود. وی همچنین با اشاره به وضعیت تولید مس در کشور عنوان کرد: بر اساس برنامهریزیهایی که در حوزه مس انجام شده، قرار است تا پایان برنامه ششم توسعه 420 هزار تن کاتد مس تولید شود که 240هزار تن آن بهعنوان سهم صادرات لحاظ شده است.
توقف خامفروشی
سرقینی ادامه داد: با ایجاد چنین ظرفیتهایی خامفروشی متوقف شده و اگر هم صادراتی انجام شود، به طور حتم با ایجاد ارزشافزوده مناسب خواهد بود به نحوی که در 3 ماه نخست امسال با وجود اینکه قیمت مواد معدنی در دنیا کاهش یافت اما صادرات ایران به لحاظ ارزشی 68درصد رشد را تجربه کرد که این نشان دهنده صادرات مواد معدنی با ارزشافزوده بالا است. وی ادامه داد: در حوزه فولاد خام نیز تا پایان برنامه ششم توسعه به تولید 40 میلیون تنی خواهیم رسید که از این رقم 30میلیون تن به مصرف داخلی خواهد رسید و 10میلیون تن صادر خواهد شد. ضمن اینکه تولید فولاد خام در ?ماه نخست امسال به لحاظ تکمیل چرخه 9درصد افزایش داشته و امسال 6میلیون تن فولاد نیز صادر خواهیم کرد. معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: در حال حاضر هیچ اطلاعاتی در حوزه معدن وجود ندارد که فقط در کشورها باقی بماند و هیچ کارشناسی در وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز نمیتواند خود را قیم اطلاعات بداند. بلکه تمام تلاش ما این بوده که شفافسازیهای لازم انجام شود و در کنار شفافسازی سازوکار قانونی تشخیص صلاحیت فنی و مالی را نیز اعمال کردهایم. سرقینی ادامه داد: در گذشته عوارض صادراتی سنگآهن صفر، کنسانتره 30درصد و گندله 35درصد بوده که به دلیل حمایت از فروش با ارزشافزوده بالا، این عوارض را به طور کامل برعکس کردهایم به نحوی که هماکنون صادرات سنگآهن بیشترین عوارض را دارد.
وی گفت: در گذشته سالانه 22میلیون تن سنگآهن صادر میشد که ارزشافزوده آن به جیب کشورهای واردکننده میرفت اما اکنون کنسانتره تولید شده و صادر میشود. سرقینی همچنین با اشاره به سیستم کاداستر افزود: کاداستر اقدام خوب دیگری است که با استفاده از آن هر شخصی از هرجای دنیا میتواند محدودههای آزاد را به ثبت برساند. البته در کنار این موضوع با پیشبینیهای انجام شده نحوه تایید صلاحیت فنی و مالی را نیز اجرا کردهایم. در واقع با این تایید صلاحیت هر کسی نمیتواند وارد فعالیتهای اکتشافی شود. نظارت و بررسی این موضوع را به سازمان نظام مهندسی معدن سپردهایم تا اشخاص بدون تایید صلاحیت وارد فعالیت در این بخش نشوند و با اجرای این کار تنها سرمایهگذاران واقعی وارد بخش میشوند. در ادامه این نشست معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت به سوالهای خبرنگاران پاسخ داد.
فهرست پروژههای جذاب روی سایت وزارتخانه
سرقینی همچنین با اشاره به اولویتهای سرمایهگذاری در شهرها یا معادن تصریح کرد: فهرست پروژههای معدنی که برای سرمایهگذاران خارجی دارای جذابیت است تهیه شده و روی سایت وزارتخانه و دیگر سایتهای مربوط قرار گرفته است. براساس این فهرست پروژهها متعلق به استانهای معدنی کشور هستند اما گفتنی است که در تمام ایران این پروژهها تعریف شده است. وی تصریح کرد: دولت یازدهم در دوره فعالیت خود تاکنون موفق به تصویب 116 طرح در بخش صنعت و صنایع معدنی با جذب سرمایهگذاری خارجی 2/8 میلیارد دلاری شده است. وی درباره حضور سرمایهگذاران خارجی در بخش معدن افزود: تا به امروز ملاقاتها در بخش معدن به عقد قرارداد منتهی نشده اما جالب است بدانید در دوره اصلاحات 2پروانه اکتشاف برای سرمایهگذاران خارجی صادر شد که مقدمات آن حدود 3 تا 4سال زمان برد. یکی از سرمایهگذاران خارجی که فعالیت خود را در ایران آغاز کرد توانست سال گذشته معدن طلای ساریگونی را راهاندازی کند. همچنین به گفته سرقینی، مجوز صادرات شمش طلای استخراج شده از معادن کشور از شورای پول و اعتبار گرفته شد و از این پس معادن طلای کشور قادر به صادرات شمش تولیدی خود هستند. وی افزود: صدور این مجوز خبر خوبی برای معادن طلای کشور است و میتواند باعث رونق فعالیت در این حوزه شود.
32/5میلیون تن ظرفیت در زنجیره فولاد تنها در سنگان
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در ادامه با اشاره به موضوع جایگزینی درآمدهای معدنی به جای نفت، افزود: در تمام دنیا معدن به تنهایی نمیتواند تاثیری در اقتصاد داشته باشد، در واقع این ارزشافزوده است که میتواند درآمد حاصل از بخش معدن را افزایش دهد. امروز سهم بخش معدن در تولید ناخالص ملی 1/2تا1/3درصد است در حالی که این سهم با احتساب صنایع معدنی به 6/5درصد میرسد. وی گفت: در حال حاضر و در راستای اجرای سیاست تکمیل زنجیره ارزش تنها 32/5میلیون تن ظرفیت در زنجیره فولاد در سنگان در حال اجراست که 17/5میلیون تن آن کنسانتره و 15میلیون تن گندله است. حداکثر 50 تا 60معدن سنگآهن به طور عمده هماتیت تعطیل شدهاند معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین با اشاره به موضوع تعطیلی برخی معادن سنگآهن، گفت: در طول چند ماه گذشته بین 50تا 60معدن سنگآهن و به طور عمده هماتیت تعطیل شدهاند. سرقینی در پاسخ به این سوال که نظر شما درباره تعطیلی دهها معدن سنگآهن در کشور چیست و آیا برنامهای برای احیای این معادن وجود دارد یا خیر؟ توضیح داد: تعطیلی معادن سنگآهن کوچک و متوسط به دلیل افت قیمت جهانی است و بیشتر هم معادن فاقد امکانات فرآوری تعطیل شدهاند. با این وجود تمهیداتی اندیشیدهایم تا این معادن بتوانند محصول خود را به نزدیکترین واحد فرآوری بفروشند. به گفته سرقینی بین 50 تا 60 معدن سنگآهن به طور عمده هماتیت تعطیل شدهاند.
حضور بخش خصوصی در جلسات شورای عالی معادن
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت همچنین درباره برگزاری جلسات شورای عالی معادن با حضور نماینگان بخش خصوصی، تصریح کرد: سالهاست در جلسات شورای عالی معادن 2عضو به نمایندگی از بخش خصوصی در جلسات حضور دارند که یکی از آنها نماینده خانه معدن ایران و دیگری نماینده اتاق بازرگانی است. در حالی2 نماینده از بخش خصوصی در جلسات شرکت میکند که قوه قضاییه، محیطزیست و مجلس شورای اسلامی هرکدام تنها یک نماینده در جلسات دارند.
مخالفت محیطزیست برای بهرهبرداری از آنومالی «دی19»
بهرهبرداری از آنومالی «دی19» جزو موضوعاتی است که توانسته میان بخش معدن و محیطزیست اختلاف ایجاد کند. این در حالی است که ادامه حیات چادرملو به بهرهبرداری از این آنومالی وابسته است. سرقینی در این نشست خبری با اشاره به این موضوع، بیان کرد: سازمان محیطزیست با واگذاری آنومالی «دی19» به چادرملو و سنگآهن مرکزی مخالفت کرده و در جریان سفر اخیر رییسجمهوری به استان یزد قرار شد در نخستین جلسه شورای عالی محیطزیست این موضوع مطرح و درباره آن تصمیمگیری شود. وی تاکید کرد: امیدواریم این محدوده هرچه زودتر به چادرملو و سنگآهن مرکزی که با اتمام ذخیره فعلی روبهرو شدهاند، واگذار شود تا مشکلی برای این شرکتهای بزرگ کشور به وجود نیاید.
احداث کارخانه جدید سیمان را توصیه نمیکنیم
سرقینی همچنین در این نشست از برنامه صنعت سیمان ایران برای صادرات به هائیتی خبر داد. معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره اینکه آیا موافق احداث کارخانه جدید تولید سیمان در کشور است یا خیر و چرا پروژه غیراقتصادی مانند سیمان خرمآباد قرار است اجرا شود؟ بیان کرد: توصیه نمیکنیم کارخانه سیمان جدیدی در کشور در شرایط کنونی احداث شود اما قادر به اعمال ممنوعیت در این زمینه هم نیستیم. شرط ما برای احداث کارخانه جدید فولاد در کشور نیز دسترسی راحت به آب و مواد اولیه است. وی افزود: پروژه سیمان خرمآباد هم مربوط به دولت قبل میشود و در زمان ما مصوب نشده است. در این پروژه پول مردم را گرفتهاند و هنوز هم پروژه اجرا نشده است. سرقینی همچنین خبر داد: در نشست روز یکشنبه تولیدکنندگان سیمان از انعقاد قرارداد صادرات سیمان ایران به هائیتی خبر دادند که کار بزرگی است. برای صادرات سیمان باید به بازارهای فراتر از کشورهای همسایه فکر کنیم. به گفته معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، صادرات سیمان به کشورهای همسایه امسال با مشکل روبهرو شده و به همین دلیل باید برای صادرات به بازارهای دوردست فکر کنیم.
اعلام برنده مناقصه مهدیآباد در هفتههای آینده
رییس هیات عامل ایمیدرو اعلام کرده بود تا پایان تیر امسال برنده نهایی مناقصه پروژه معدن سرب و روی مهدیآباد مشخص میشود اما امروز در حالی که حدود 19روز از مرداد نیز میگذرد همچنان خبری در اینباره منتشر نشده است. سرقینی درباره این موضوع اظهار کرد: پاکات مناقصه معدن مهدیآباد به ایمیدرو رسیده و البته ایمیدرو باید درباره زمان بازگشایی پاکتهای اظهارنظر کند اما پیشبینی میکنم در هفته آینده برنده مناقصه این معدن مشخص شود. وی اظهار کرد: در مجموع 4 پاکت برای حضور در مناقصه مهدیآباد به ایمیدرو ارسال شده است.
دپوی 16میلیون تن کلینکر در انبارها
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از در اختیار گرفتن3 معدن بزرگ از سوی بانکها خبر داد و گفت: به دلیل اینکه بانکها معادن را بهعنوان فعالیت سودده میشناسند، وارد سرمایهگذاری در آنها شدهاند. سرقینی همچنین میانگین ظرفیت فعال سیمان در سال گذشته را 85درصد، فولاد 75 درصد، کاشی و سرامیک 80درصد و شیشه را 95درصد عنوان کرد و گفت: هماکنون 80میلیون متر مربع کاشی و سرامیک و 16میلیون تن کلینکر در انبارها دپو شده که بیشتر بهدلیل نبود بازار است. سرقینی درباره انتشار اوراق مشارکت طرحهای معدنی نیز گفت: برای دو طرح معدنی تیتانیوم کهنوج و طلای زرشوران مجوز انتشار اوراق مشارکت از شورای اقتصاد گرفته شده اما هنوز برای انتشار این اوراق از سوی بخش خصوصی تصمیمی از سوی دولت اتخاذ نشده است. به گفته سرقینی هماکنون بانکها برای تامین مالی معادن اولویت قائل هستند چراکه میدانند فعالیتهای معدن و صنایع معدنی سودده بوده و به همین دلیل هماکنون ? تا ? معدن بزرگ نیز در دست بانکهاست و آنها به معدنکاران توجه ویژهای دارند.
منبع:صمت