خدابنده همچنین از پروژه ی نسخه ی الکترونیک به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای ارزشمند سازمان تأمین اجتماعی نام برد و گفت که این پروژه در ایران در مدت دو سال به ثمر رسید، در حالی که در کشورهای پیشرفته، اجرای آن هفت سال طول کشیده است. امروز، بیش از یک میلیون و 200 هزار تراکنش نسخه ی الکترونیک ثبت می شود که 14 هزار داروخانه و 200 هزار پزشک از آن بهره مند هستند. این در حالی است که در کشور اندونزی، تنها 120 نفر از یک نسخه ی آمریکایی پشتیبانی می کنند که هزینه ی لایسنس آن چهار میلیون دلار بوده است.
وی که درباره ی تجربیات مدیریتی خود در زمینه ی جذب و نگهداشت نیروی انسانی و همچنین استفاده از شرکت های استارت آپی برای کاهش هزینه ها و افزایش درآمد سخنرانی می کرد، با اشاره به چالش های پیش روی سازمان ها در حوزه ی زیرساخت ها، از جمله مهاجرت نیروهای خبره، تحریم ها، محدودیت بودجه و منابع، تأکید کرد: در چنین شرایطی، عزم راسخ و پشتیبانی از راه حل های داخلی می تواند به بهبود وضعیت کمک کند. نیروی انسانی را یکی از مهم ترین ارکان هر سازمان است و ایجاد فضایی برای مشارکت کارکنان در تصمیم گیری ها و فراهم کردن شرایطی برای نشاط سازمانی، مانند برگزاری مسابقات ورزشی، می تواند به افزایش حس تعلق خاطر و دستیابی به اهداف بزرگتر کمک کند.
خدابنده همچنین به اهمیت برداشتن گام های کوچک و ملموس برای رسیدن به اهداف بزرگ اشاره کرد و گفت: موفقیت های کوچک می توانند زمینه ساز دستیابی به دستاوردهای بزرگتر باشند. یکی از عوامل موفقیت در سازمان ها توجه مدیریت ارشد به نظرات کارشناسی در همه ی سطوح است و باید شرایطی فراهم شود تا هر فرد در هر سطحی بتواند نظرات کارشناسی خود را ارائه دهد. در مدیریت، ارتباط با ذینفعان از اهمیت بالایی برخوردار است و انتخاب شرکای کوچک با اندیشه های بزرگ می تواند به موفقیت سازمان کمک کند.