• | انصراف
به کانال تلگرام بانک و صنعت بپوندید بانک و صنعت را در اینستاگرام دنبال کنید
شماره: 515415 تاریخ : 1399/04/15-11:05:17
,5,
احداث 95 درصد از نیروگاه های تجدیدپذیر در دولت تدبیر و امید

احداث 95 درصد از نیروگاه های تجدیدپذیر در دولت تدبیر و امید

معاون وزیر نیرو با اشاره به اینکه تاکنون از طریق فرآیند تشویقی و خرید تضمینی برق از بخش خصوصی 834 مگاوات نیروگاه های تجدیدپذیر با جذب 143 هزار میلیارد ریال سرمایه بخش خصوصی در کشور احداث شده است، گفت: بیش از 95 درصد آن در دولت تدبیر و امید محقق شده است.

به گزارش بانک و صنعت، انرژی های تجدیدپذیر که از آن به نام انرژی پاک هم نام برده می شود از بهترین انرژی های سازگار بامحیط زیست به شمار می روند که جایگزین بسیار مناسبی هم برای انرژی های با منشا فسیلی هستند.

ایران با وجود 300 روز آفتابی از مجموع 365 روز سال در بیش از دوسوم مساحت خود و متوسط تابش 4.5 تا 5.5 کیلووات ساعت بر مترمربع در روز یکی از کشورهای با پتانسیل بالا درزمینه انرژی خورشیدی است.

انرژی خورشیدی می تواند هم برای گرمایش، پخت و پز و هم برای تامین روشنایی مورد استفاده قرار گیرد بدون آنکه نیازی به شبکه انتقال گسترده و یا حتی مصرف سوخت های فسیلی باشد.

با توجه به این فرصت، تاکنون 120 نیروگاه تجدیدپذیر درکشور ساخته شده و ظرفیت این نیروگاه ها 850 مگاوات است که 800 مگاوات آن از محل تجدیدپذیرهاست و 50 مگاوات نیز از محل صرفه جویی در مصرف سوخت های فسیلی حاصل شده است.

این 120 نیروگاه شامل، 55 نیروگاه خورشیدی و 19 نیروگاه بادی و بقیه نیروگاه های کوچک آبی و زیست توده هستند که اکثر آنها با سرمایه گذاری بخش خصوصی انجام شده است.

چندی پیش همایون حائری معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی نیز گفت: ظرفیت نصب شده انرژی های نو در داخل کشور در طول سال های 94 تا 98 رشد چهاربرابری داشته است.

وی افزود: ظرفیت نصب شده انرژی های نو در داخل کشور 200 مگاوات در سال 94، بود و تا پایان سال 98 به بیش از 800 مگاوات رسید.

تکلیف قانونی چیست؟

بر اساس قانون پنج ساله برنامه ششم توسعه ( 1400- 1396) دولت باید سهم نیروگاه های تجدیدپذیر و پاک را تا پایان اجرای آن به حداقل پنج درصد برساند.

ماده 50 قانون برنامه ششم توسعه تاکید دارد که دولت مکلف است سهم نیروگاه های تجدیدپذیر و پاک را با اولویت سرمایه گذاری بخش غیر دولتی (داخلی و خارجی) با حداکثر استفاده از ظرفیت داخلی تا پایان اجرای قانون برنامه (سال 1400 ) به حداقل پنج درصد ظرفیت برق کل کشور برساند.

همچنین بر اساس تصویب نامه هیات وزیران درسال 95 و با استناد به اصل 138 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مقرر شده وزارتخانه ها، موسسه ها و شرکت های دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی، بانک ها، شهرداری ها، براساس فهرستی که وزارت نیرو تعیین و منتشر کرده، وظیفه دارند در دو سال حداقل 20 درصد از برق مصرفی ساختمان های خود را از انرژی های تجدیدپذیر تعیین کنند.

تاکیدات قانونی در عمل چقدر محقق شده است؟

با این حال مدیرکل دفتر مطالعات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق ایران در این باره می گوید: برنامه ششم توسعه که شروع آن از سال 96 بوده و تا پایان سال1400 ادامه دارد، بندی دارد که براساس آن 5 درصد ظرفیت کل نیروگاه های کشور باید نیروگاه تجدید پذیر باشد.

«رضا صمدی» در گفت و گو با ایرنا اضافه کرد: برآوردها نشان می دهد حدود 85 هزار مگاوات ظرفیت کل نیروگاه های کشور است که بر اساس قانون برنامه ششم توسعه باید حدود چهار هزار مگاوات از نیروگاه ها تبدیل به نیروگاه تجدیدپذیر می شد اما اکنون چیزی بیش از 800 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در کشور وجود دارد.

وضعیت فعلی چگونه است؟

معاون وزیر نیرو و رییس سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق (ساتبا) اما معتقد است، افزون بر 500 مگاوات تا پایان دولت دوازدهم، بر ظرفیت موجود انرژی های تجدید پذیر در کشور اضافه خواهد شد.

محمد ساتکین اظهار داشت: هم اینک حدود 800 مگاوات ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیر و انرژی های نو در کشور در حال اجراست و به هیمن میزان نیز وارد مدار بهره برداری شده است.

وی ادامه داد: تا قبل از سال 92 حضور بخش خصوصی و ظرفیت نصب شده نیروگاه های تجدیدپذیر در کل کشور حدود پنج درصد بود.

ساتکین اضافه کرد: علاوه بر اشتغالزایی و رونق تولید، کاهش میزان آلاینده های زیست محیطی، تنوع بخشی به سبد انرژی و تقویت شبکه های برق به خاطر تولید در محل مصرف از جمله دستاوردها و مزایای نصب نیروگاه های تجدیدپذیر است.

رییس سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق (ساتبا) بیان داشت: بهره برداری از این 800 مگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاه های تجدید پذیر، موجب جلوگیری از نوسانات برق و همچنین سبب کاهش 470 میلیون کیلو وات ساعت تلفات در شبکه برق کشور شده است.

ساتکین اضافه کرد: همچنین بهره برداری از این نیروگاه های نو از انتشار 45 هزار و 424 تن آلاینده های زیست محیطی جلوگیری خواهد کرد.

معاون وزیر نیرو اظهار داشت: یکی از برنامه های راهبردی این وزارتخانه این است که 2 درصد از ظرفیت کل نیروگاه های موجود در کشور را از طریق انرژی های تجدیدپذیر که بخش عمده ای از آن نیز نیروگاه های خورشیدی خواهد بود، تامین کند.

وی گفت: تاکنون از طریق فرآیند تشویقی و خرید تضمینی برق از بخش خصوصی، 834 مگاوات نیروگاه های تجدیدپذیر با جذب 143 هزار میلیارد ریال سرمایه بخش خصوصی در کشور احداث شده که بیش از 95 درصد آن در دولت تدبیر و امید محقق شده است.

ظرفیت نیروگاه های تجدیدپذیر کشور که در ابتدای دولت یازدهم به 165 مگاوات رسیده بود، در اردیبشهت ماه امسال به مگاوات رسیدکه نشان دهنده رشد حدود پنج برابری است.

ظرفیت نیروگاه های تجدیدپذیر کشور در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی کمتر از 6 مگاوات بوده که این رقم در ابتدای دولت یازدهم به 165 مگاوات رسیدو این امر بیانگر ان است که ظرفیت نیروگاه های تجدیدپذیر در سال های دولت تدبیرو امید با افزایش چشمگیری روبه رو بوده است.

آخرین آمار منتشر شده از سوی سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق ایران نشان می دهد تا پایان اردیبشهت ماه امسال سهم انرژی های خورشیدی در تولید برق کشورمان با63 نیروگاه 44 درصد، انرژی بادی با 20 نیروگاه سهمی 34 درصدی، نیروگاه های برق آبی سهمی 12درصدی، تولید برق از بازیافت حرارتی توربین های انبساطی دو درصد و زیست توده یک درصد است.



ارسال به دوستان با استفاده از:

نظر کاربران