به گزارش بانک و صنعت: قیمت شکر به عنوان یکی از اقلام ضروری سبد خانوار طی ماه های اخیر چند بار دچار تغییرات شد که هر بار فروشندگان دلایلی برای این موضوع بیان کردند و هم اکنون سناریوهای مختلفی برای بازار شکر پیش روست.
بسیاری از مسئولان بر این باورند که با توجه به آمار ثبت سفارش شکر و واردات، کسری در عرضه وجود ندارد که بر التهاب بازار دامن بزند و در مقابل دبیر انجمن تصفیه کنندگان شکر اذعان می کند که با اتمام شکر داخل، افزایش نرخ خرید تضمینی چغندر و نوسان نرخ جهانی قیمت این محصول با التهاباتی در ماه های آتی روبه رو خواهد شد.
این پایان ماجرا نیست چرا که در ایام پایانی سال با رصد برخی فروشگاه ها و مغازه های سطح شهر به ندرت شکر در قفسه ها یافت می شد که هر یک از فروشندگان دلایلی همچون کمبود شکر با نرخ مصوب، زمزمه افزایش قیمت و گرانی شکر خارجی را مطرح می کردند.
با وجود 3 نرخی بودن قیمت شکر و اختلاف چشمگیر شکر دولتی با بازار آزاد انتظار می رود مسئولان تدابیری برای این موضوع اتخاذ کنند تا فاصله 90 درصدی قیمت شکر دولتی با بازار آزاد زمینه را برای انحراف و سودجویی برخی افراد فراهم نکند .
حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا از آخرین جزئیات بازار شکر، واردات و پیش بینی قیمت در ماه های آتی با خبر شویم:
بازار فعلی شکر پایدار نیست
غلامحسین بهمنی دبیر انجمن تصفیه کنندگان شکر با اشاره به اینکه بازار شکر نوسانی نداشته است، اظهار کرد: با وجود آنکه شکر مصرف خانوار در بازار وجود دارد، کمبودی در عرضه وجود ندارد و بازار از تعادل نسبی برخوردار است.
او قیمت کنونی شکر در بازار آزاد تهران را 12 هزار و 200 تومان اعلام کرد و افزود: نرخ کنونی شکر در جنوب کشور ارزان تر است.
بهمنی با بیان اینکه وضعیت فعلی بازار شکر پایدار نیست، گفت: با اتمام شکر نیشکری در خرداد، قیمت دچار نوساناتی می شود، البته با کاهش قیمت ارز نیما یا نرخ جهانی شکر التهابی در بازار رخ نخواهد داد.
این مقام مسئول نرخ جهانی هر کیلو شکر را 380 تا 400 دلار اعلام کرد و افزود: با احتساب هزینه ها، قیمت هر کیلو شکر در بنادر 10 هزار و 500 تومان، شکر سفید 12 تا 12 هزار و 500 تومان است که با احتساب سود بنکدار و خرده فروش با قیمت 13 تا 14 هزار تومان به دست مصرف کننده می رسد.
او درباره آینده بازار شکر بیان کرد: گرچه قیمت شکر تابع مولفه هایی همچون نرخ ارز و قیمت های جهانی است، اما با افزایش 2 برابری قیمت خرید تضمینی چغندر قند و نزدیک شدن به نرخ جهانی پیش بینی می شود که بعد از ماه رمضان بازار ملتهب شود.
دبیر انجمن تصفیه کنندگان شکر با بیان اینکه با افزایش نرخ خرید تضمینی چغندر قند، قیمت شکر داخلی از 6 هزار و 650 تومان به 13 هزار تومان می رسد، تصریح کرد: با افزایش 2 برابری قیمت در داخل، تفاوتی با شکر خارجی ندارد، هر چند این احتمال وجود دارد که در برخی مواقع شکر خارجی با ازدیاد تولید از نرخ شکر داخلی هم پایین تر باشد.
گرانی شکر ارتباطی به تولیدکننده ندارد/نوسان قیمت شکر در سایه کمبود نظارت
محمد شفیع ملک زاده رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به اینکه کمبودی در عرضه شکر نداریم، اظهار کرد: گرچه تولید شکر به اندازه کافی نبوده، اما بیش از نیاز کشور ثبت سفارش صورت گرفته و شکر وارد شده است.
او با بیان اینکه گرانی شکر و سایر محصولات کشاورزی ارتباطی به تولیدکننده ندارد، افزود: تولیدکننده در زمان برداشت محصول را به دلالان، بازار و دولت فروخته است و متاسفانه عمده فروش و مغازه داران به سودهای مصوب خود قانع نیستند.
این مقام مسئول بخشی از گرانی شکر در بازار را ناشی از نبود نظارت صحیح در بازار دانست و گفت: علی رغم واردات شکر با ارز دولتی، اما دلالان و واسطه ها با ارز آزاد محصول را در بازار عرضه می کنند.
او با بیان اینکه سالیانه 2 میلیون و 200 هزار تن شکر در کشور مورد استفاده قرار می گیرد، افزود: در سال 99 یک میلیون و 400 تا یک میلیون و 450 هزار تن شکر در داخل تولید شد و حداکثر 700 هزار تن نیاز به واردات داشتیم که بنابر آمار تا پایان خرداد گذشته برای واردات 3 میلیون تن شکر ثبت سفارش انجام شده بود، حال نمی دانیم چه میزانی از مجموع ثبت سفارش شکر وارد شده است. اما با فرض آنکه 30 درصد این میزان هم وارد شده باشد، کمبودی در عرضه شکر نداریم.
رئیس نظام صنفی کشاورزی عدم مدیریت بازار و مشکلات نظام توزیع و کمبود نظارت را علت اصلی التهابات بازار برشمرد و گفت: با توجه به مشکلات نظام عرضه، توزیع کننده و فروشنده که محصولات در اختیارشان قرار دارد، با انبار کردن محصول دنبال منفعت خود هستند، در حالی که با اعمال نظارت دقیق و مدیریت بازار از سو استفاده متخلفان جلوگیری می شود.
ملک زاده ایجاد زنجیره تولید در قالب قانون تمرکز و اجرای برنامه هدفمند از مزرعه تا سفره را راهکار اصلی مدیریت و کنترل قیمت در بازار برشمرد.
توزیع قطره چکانی شکر با نرخ دولتی
قاسمعلی حسنی دبیر کل بنکداران مواد غذایی با بیان اینکه قیمت شکر همچنان 3 نرخی است، اظهار کرد: هم اکنون بخشی از شکر با نرخ 6 هزار و 650 تومان به صورت قطره چکانی توزیع می شود، بخشی از کالا با قیمت بسته بندی برای مصرف کننده و بخشی هم با نرخ 11 هزار و 500 تومان در بازار عرضه می شود.
او افزود: با وجود 3 نرخی بودن قیمت شکر و ایجاد کلاف سردرگم نمی توان گفت که کدام یک از این 3 نرخ مرجع است، اما آنچه حائز اهمیت است اختلاف 90 درصدی قیمت 6 هزار و 650 تومانی با نرخ 11 هزار و 500 تومانی است که هر 2 جایگاه وسیعی دارند.
حسنی با اشاره به اینکه محدودیتی در عرضه شکر با نرخ آزاد نیست، بیان کرد: توزیع شکر با نرخ 6 هزار و 650 تومان با حواله و به صورت قطره چکانی انجام می شود.
دبیرکل بنکداران مواد غذایی در پایان درباره آینده بازار شکر تصریح کرد: برآوردها حاکی از آن است که تا 15 یا 20 فروردین اتفاق خاصی در بازار رخ ندهد و بعد از آن باید منتظر تصمیمات و سیاست های دولت ماند.
کلام آخر اینکه با وجود خوداتکایی نسبی تولید شکر در سال 96، اما اتخاذ برخی سیاست ها و تصمیمات نادرست دولتمردان در اعلام قیمت خرید تضمینی چغندرقند، کشاورزان را نسبت به کشت این محصول استراتژیک دلسرد کرد و در نهایت پای شکرهای خارجی را به کشور باز کرده است.
در نهایت کاهش تولید داخل، نوسان نرخ ارز و مشکلات نقل و انتقال پول و افزایش قیمت جهانی، بازار شکر داخل را ملتهب کرد که حال با استمرار اعلام منطقی قیمت متناسب با هزینههای تولید و حمایت از کشاورزان انتظار می رود که مجدد به خودکفایی تولید شکر دست یابیم .