غلامرضا مصباحی مقدم با بیان اینکه افزایش بدهی دولت منشا بدهی های بیشتر است، افزود: هرچه این بدهی ها کمتر باشد نرخ تورم به نسبت کم می شود و از سوی دیگر دست بانکها برای پرداخت تسهیلات به بخش های غیردولتی باز می شود.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: بدهی دولت باعث بلوکه شدن منابع بانکها در بخش دولتی شده و با توجه به این که دولت هم جریمه تاخیر نمی پردازد منابع پولی مردم نزد بانکها تحت تاثیر قرار گرفته و دچار خسارت می شود.
وی با تاکید بر این که باید انضباط مالی در دولت حاکم شود، افزود: دولت در ارایه خدمات به مردم و کاهش معوقات بانکی باید راهکارهای درست را انتخاب کند نه راهکارهایی که همراه با شتاب و تصمیم گیری های عجولانه است.
به گفته رییس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس بخشی از بدهی های دولت بابت پرداخت یارانه است که از بانک مرکزی قرض گرفته از این رو در جدول مربوط به پرداخت این بدهی ها در بودجه سال جاری ۷۵۰۰میلیارد تومان در نظر گرفته است.
مصباحی مقدم درادامه درباره افزایش نرخ سود بانکی و تاثیرآن بر سایرمولفه ها، گفت: نرخ سود بانکی یک پارامتری است که پارادوکسی کال عمل می کند به این معنا که از سویی این نرخ باید جاذبه لازم را برای جذب منابع پدید آورد و مردم پولهای خود را به بانکها ببرند و پایین بودن این نرخ نسبت به نرخ تورم به مثابه مانع برای جذب نقدینگی عمل می کند درنتیجه بانکها منابع کافی را برای دادن تسهیلات نخواهند داشت و از سوی دیگر افزایش نرخ سود تسهیلات تولیدی به مثابه یک مشکل عمل کرده و چرا که هزینه تولید را بالا برده و تولید را بدون صرفه می کند در نتیجه با افزایش قیمت محصولات تولید شده تورم ایجاد می شود.
رییس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس افزود : هرچه نرخ سود بانکی بالاتر باشد ما با تورم بالاتری روبرو خواهیم بود و اقتصاد ملی از این راه متضرر می شود از این روبه نظرمی رسد اشکال کار در روشی است که بانکهای ما در جذب منابع و تسهیلات دارند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس، اظهار داشت: بانکها در جذب منابع و پرداخت تسهیلات به روشی عمل می کنند که در بانکهای سنتی و غیراسلامی جریان دارد به این معنا که به صاحبان وجوه سود پول می دهند واز سرمایه گذاران سود پول مطالبه می کنند که طبعا این هزینه ای است برای تولید کنندگان و هرچه نرخش بالاتر برود هزینه تولید را بالاتر بردیم و از سوی دیگرسپرده گذاران هم با افزایش نرخ تورم قدرت خریدشان کم می شود.
وی با تاکید براین که بانکها باید روش خود را اصلاح کرده و روش مشارکتی را به کار بگیرند، گفت: بانکها در سیستم بانکداری اسلامی نباید به سپرده گذاران وعده سود از پیش تعیین شده بدهد.
مصباحی مقدم افزود: برای جذب منابع ، بانکها باید اعتماد مردم را جلب کرده و برای پرداخت سود به این روش فرهنگ سازی کنند به نحوی که بدانند که این سپرده گذاری ها منجر به سود می شود و سودش هم سود خوبی خواهد بود و نسبت به تورم مثبت خواهد بود از این رو اگر این روش به عنوان یک منفعت ملی تبیین شود مردم هم قانع خواهند شد.
رییس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس اظهارداشت: بهتر است این روش به صورت آزمایشی و برای جلب اعتماد مردم دربرخی بانکها اجرا شود.
نماینده مردم تهران، ری ، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس افزود: در روش مشارکتی به معنای واقعی ، هم سپرده گذاران و هم بانک سود خواهد کرد به نحوی که تولیدکننده به عنوان تسهیلات گیرنده سود واقعی خود را به نسبت سرمایه ای که از بانک گرفته است تقسیم خواهد کردودر پایان فعالیتش به هر میزانی که سود محقق کرد مطابق با استانداردهای حسابداری و روشهایی که حسابداران در مورد سود و زیان به دست می آورند به بانک پرداخت خواهد کرد که البته این سود نسبت به تورم مثبت است وبانک هرچه سود به دست می آورد به حساب سپرده گذاران واریز خواهد کرد که البته این سود هم برای سپرده گذاران نسبت به تورم مثبت خواهد بود در نتیجه هم مشکل سپرده گذاری و هم جذب سپرده حل می شود.
وی در این باره که این روش را باید در یک مدینه فاضله متصور شد، گفت: این یک واقعیتی است که متاسفانه سیستم ما جرات ورود به این عرصه را ندارد و معمولا نگرانیهای بی معنا و بی ریشه ای وجود دارد.
رییس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با تاکید بر این که این روش بانکداری دربسیاری از بانکهای خارجی هم محقق شده است، افزود: در حال حاضر دربسیاری از بانکهای خارجی کشورهای مسلمان و غیر مسلمان، گیشه بانکداری اسلامی ایجاد شده است مانند HSBCکه یک بانک قدر بین المللی است و گیشه اسلامی دارد و با این روش عمل می کند و نتایجی گرفته که بهتر از روش بانکداری ربوی است و سودی که می دهد سود حلال است و کمتر از نرخ تورم هم نیست و همواره بالاتر از نرخ تورم است.
مصباحی مقدم گفت: این تجربه در بسیاری از کشورهای اسلامی که سیستم ربوی دارند نیز به کار گرفته شده است وتاثیر اجرای آن به حدی بوده که در یک رقابت ،بانک اسلامی نسبت به بانکهای دولتی مقتدر جایگاه سوم را به دست آورده است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس در این باره که چرا نمایندگان مجلس در راستای اسلامی عمل کردن ، بانکها را تحت فشار قرار نمی دهد؟ گفت: این موضوعی نیست که با فشار مجلس اجرا شود بلکه این روشی است که باید فهمیده شود و برای آن عزم ملی پدید آید و مدیریت اجرایی کشور یک کار بسیار پر حجم از نظر علمی ، آموزش و نوع حسابداری این روش باید انجام دهد.
رییس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس افزود:برای انتقال سیستم بانکی از این وضعیت یک پروسه زمانی نیاز است و من معتقدم که یکی از بانکهای دولتی به صورت آزمایشی این روش را اجرا کند و آثارش را به جامعه بانکی ما معرفی کند وزمینه را برای گسترش آن فراهم کند در این صورت اقتصاد بهتر از آنچه که هست عمل خواهد کرد