پایدار نماند مال بی تجارت زندگی بهادار تعهدی به ضمانت ملل اپلیکیشن پرداخت صاپ در مقابل اعتماد شما؛ مسئولیم خدمات دیجیتال بانک ایران زمین؛ تجربه ای متفاوت
آرشیو اخبار
روز
ماه
سال
پايگاه اطلاع رساني دفتر مقام معظم رهبري پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري اسلامي ايران خانه ملت - خبرگزاري مجلس شوراي اسلامي پرتال جامع قوه قضائيه جمهوري اسلامي ايران logo-samandehi
  • | انصراف
به کانال تلگرام بانک و صنعت بپوندید بانک و صنعت را در اینستاگرام دنبال کنید
شماره: 658660 تاریخ : 1402/06/04-11:49:34
,13,
توسعه صنایع تبدیلی گامی مهم در کاهش ضایعات محصولات کشاورزی

توسعه صنایع تبدیلی گامی مهم در کاهش ضایعات محصولات کشاورزی

بسیاری از دست اندرکاران بخش کشاورزی بر این باورند که با توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی، نوسازی ناوگان و توسعه سامانه های نوین آبیاری می توان به میزان چشمگیری ضایعات محصولات کشاورزی را کاهش داد.

به گزارش بانک و صنعت، براساس آخرین آمار فائو سالانه 35 درصد محصولات کشاورزی ایران به هدر می رود که با توجه به شرایط اقلیمی و بحران منابع آبی، این میزان هدررفت آب می تواند نقش مهمی برای آیندگان داشته باشد که با اتخاذ برخی تدابیر و راهکارها باید جلوی آن گرفته شود.

آقای مجتبی خیام نکویی رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اعلام کرد: سالانه حدود 25 تا 30 درصد محصولات کشاورزی معادل 30 تا 37.5 میلیون تن تولید به ضایعات تبدیل می شود که این میزان غذای 20 میلیون نفر است.
بنابر آمار سالانه 10 تا 16 میلیارد دلار ارز برای تامین غذای مورد نیاز از کشور خارج می شود که با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و ارائه راهکار برای جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی ظرف مدت 4 سال می توان در 90 درصد محصولات اساسی به خودکفایی رسید.
با توجه به آنکه بخشی از هدررفت محصولات کشاورزی ناشی از فرسودگی ماشین آلات و نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی است، از این رو توسعه مکانیزاسیون و جلوگیری از خام فروشی در کاهش هدررفت محصولات کشاورزی تاثیر بسزایی دارد که حمایت مسئولان برای تحقق این هدف، امری ضروری است.
کاهش هدررفت ضایعات محصولات کشاورزی امری مهم در افزایش 6 برابری صادرات
سید رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: بخشی از افزایش ضایعات محصولات کشاورزی مربوط به فرسودگی ماشین آلات کشاورزی و بخش حمل و نقل است.
به گفته او، در کشت و کار محصولات کشاورزی و باغی از داشت، برداشت تا عرضه به بازار هم ضایعات زیادی وجود دارد که با آموزش به بهره برداران، نوسازی ماشین آلات کشاورزی و توسعه سامانه های نوین آبیاری می توان در راستای کاهش هدررفت محصولات کشاورزی و منابع پایه کار کرد.
نورانی ادامه داد: بنابر آخرین آمار سازمان جهانی فائو سالانه 35 درصد محصولات کشاورزی ایران هدر می رود که این میزان غذای حدود 9 میلیون نفر است.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با بیان اینکه سالانه 5 تا 6 درصد محصولات تولیدی صادر می شود، گفت: با توجه به آنکه سالانه 30 تا 35 درصد محصولات کشاورزی در مراحل مختلف کاشت تا عرضه به بازار نهایی هدر می رود، بنابراین با جلوگیری از این حجم از ضایعات و برنامه ریزی برای صادرات می توان 5 تا 6 برابر صادرات را افزایش داد.
بنابر آمار از مجموع 16 هزار و 700 هکتار سطح زیرکشت محصولات کشاورزی، سالانه 120 تا 130 میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می شود که این میزان تولید در واحد سطح نسبت به کشورهای توسعه یافته پایین است که بخشی از این کاهش تولید ناشی از افزایش ضایعات محصولات کشاورزی است که با اتخاذ برخی راهکارها و تدابیر باید حجم هدررفت تولید را کاهش داد.
مشکلات بازرگانی یکی از علل اصلی افزایش ضایعات
آقای عطااله هاشمی عضو مجمع ملی هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: ضایعات در 2 مرحله تولید، بسته بندی و ارائه به بازار وجود دارد که با اتخاذ برخی تدابیر همچون توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی می توان از حجم بالای هدررفت جلوگیری کرد.
او تولید بذر مناسب، توسعه مکانیزاسیون در مراحل کاشت، داشت و برداشت و استفاده از سموم را راهکاری برای مدیریت تولید و کاهش ضایعات اعلام کرد و افزود: بازرگانی محصولات کشاورزی از دیگر عوامل افزایش ضایعات به شمار می رود چراکه در صورت عدم صرفه اقتصادی، کشاورز رغبتی به تولید ندارد.
هاشمی با بیان اینکه سالانه مقدار قابل توجهی از تولید محصولات کشاورزی به هدر می رود، گفت: بنابر آمار سالانه 100 تا 120 میلیون تن محصولات کشاورزی در کشور تولید می شود که 30 تا 35 درصد این میزان معادل 30 تا 40 میلیون تن هدر می رود که رقم بسیار بزرگی است که می تواند غذای 20 میلیون نفر را تامین کند.
عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: برای تنظیم بازار راهی جز استفاده از بذور و نهاده مناسب و همچنین مدیریت مناسب و استفاده از صنایع فرآوری به روز با تکنولوژی بالا وجود ندارد تا بتوان از میزان هدررفت محصولات جلوگیری کرد.
نقش موثر توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در کاهش ضایعات
آقای قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی و جلوگیری از خام فروشی راهکار موثر در کاهش ضایعات محصولات کشاورزی است که برای تحقق این امر وزارت جهاد کشاورزی و دولت باید حمایت های لازم را انجام دهند.
به گفته او، اجرای کشت قراردادی و هدایت محصول به سمت صنایع تبدیلی و تکمیلی پس از برداشت علاوه بر ایجاد ارزش افزوده می تواند در کاهش هدررفت محصولات هم تاثیر بسزایی داشته باشد.
پیشه ور اجرای الگوی کشت را یکی از راهکارهای موثر در کاهش ضایعات محصولات کشاورزی برشمرد و گفت: با تخصیص اعتبار مناسب به اجرای مصوبه الگوی کشت تا حد زیادی می توان جلوی ضایعات را گرفت که این امر علاوه بر تنظیم بازار در صادرات و ارز آوری هم اثر گذار است.
رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: نرخ تسهیلات بخش کشاورزی از 18 به 23 درصد افزایش یافت که با این نرخ بهره امکان توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی وجود ندارد و تحقق این امر تنها نیازمند حمایت دولت است.


ارسال به دوستان با استفاده از:

نظر کاربران

Memory usage: 215
آینده خواندنی است طرح آرامش پست بانک ایران