به گزارش خبرنگار پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت،15 اکتبر مصادف با 24 مهرماه روز جهانی «عصای سفید» در جهت اهمیت به روشندین، توجه بیشتر به مشکلات آنها و ایجاد محیط های مناسب برای استفاده کنندگان از عصای سفید نام گذاری شده است و امسال نیز با شعار "از همین الان زندگی مستقل را آغاز کن" بر دسترسی نابینایان به فناوری، وسائل کمک توانبخشی، اشتغال، آموزش و ... در جهت رسیدن به زندگی مستقل، تاکید میکند.
عصای سفید از زمان جنگ جهانی اول، به عنوان نمادی برای نابینایان شناخته شد. هر چند که در کشورهای مختلف قوانین و نماد های مختلفی برای استفاده و شناسایی نابینایان از این عصا وجود دارد، اما با توجه به اینکه رنگ سفید برای همگان به خوبی قابل رویت است، برای پیشگیری از خطراتی که نابینایان را تهدید می کنند، این رنگ در تمام دنیا برای عصای راهنمای آنها تصویب شده است؛ این روز بهانهای است تا ابعاد نابینایی در ایران و مشکلات و موانع پیش روی این قشر را بررسی کنیم که مشروح آن در پی میآید:
دکتر حسین نحوی نژاد ، ضمن بیان آنکه 10.5 درصد از جمعیت معلولین شناسایی شده در کشور را گروه کم بینایان و نابینایان تشکیل میدهند، اعلام می کند که 40درصد دانشجویان معلول تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور در این گروه قرار داشته و این مساله را نشان دهنده توانایی این قشر در رسیدن به تحصیلات عالیه و شرایط مساعد در صورت تامین امکانات برای این گروه میداند.
وی نابینایان و کم بینایان را گروهی از معلولان می داند که علیرغم استعداد زیاد و ظرفیت بی پایان اگر به آنها رسیدگی نشود، به انسانهای وابسته تبدیل خواهند شد و معتقد است چنانچه بتوانیم امکانات مناسب در اختیار این افراد قرار دهیم و آموزشهای صحیح داشته باشیم، علاوه بر آن در مناسب سازی اماکن و معابر شهری تلاش کنیم، این گروه «توانمندترین گروه معلولان» خواهند بود.
10.5درصد از جمعیت معلولان نابینا هستند
وی در ادامه ضمن بیان اشاره به آنکه در حال حاضر دو نابینای مطلق در شورای اسلامی شهر تهران به عنوان نملاینده مردم تهران حضور داشته و هر دو دارای تحصیلات عالیه هستند، این افراد را به عنوان الگوهای موفق جامعه نابینایی و نشان دهنده ظرفیت بالای نابینایان در رسیدن به مدارج بالا عنوان کرد.
مسائل ژنتیکی؛ علت 30 درصد نابیناییها
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور همچنین در خصوص علل نابینایی معتقد است که در حال حاضر علتهای نابینایی از بیماریهای عفونی و واگیر در سنوات اخیر به سمت بیماری مزمن و مسائل ژنتیکی رفته به طوریکه 30 درصد علل نابیناییها ژنتیکی و مادرزادی و عمده دلایل آن را مسائل وراثتی و یا حوادث دوران بارداری و زایمان است.
هزینههای بالای آزمایشات ژنتیک در خانوادههای ریسکپذیر
این درحالیست که محمود نژاد، رییس انجمن حمایت از حقوق معلولان هزینه آزمایشهای ژنتیک درخانوادههای ریسکپذیر نابینایی را بسیار بالا دانست.
وی معتقد است که باید بیمهای برای این افراد در نظر گرفته شود زیرا در حال حاضر هزینه این آزمایشات را پیش از ازدواج باید فرد نابینا پرداخت کند و سپس با ارائه فاکتور، در صورت وجود بودجه، هزینه آن را از بهزیستی دریافت کند در حالیکه این هزینهها بسیار بالا بوده و تمامی نابینایان توانایی پرداخت آن را ندارند.
بیماریهای مزمن و حوادث علت 70 درصد نابیناییها
نحوی نژاد در ادامه این گفتوگو همچنین در خصوص علت 70 درصد دیگر نابینایی ها نیز معتقد است که 70 درصد نابینایی ها ناشی از بیماریهای مزمن همچون دیابت، آب مروارید، آب سیاه، فشار خون بالا و یا حوادث در طول کار یا تصادفات رانندگی بوده که به بینایی فرد آسیب میزنند.
وی همچنین ضمن تاکید بر آنکه برای حل مشکلات تمامی معلولین از جمله نابینایان نیاز به همکاری بین بخشی داریم معتقد است که در ابعاد پیشگیری، آموزش، سلامت، مسائل اجتماعی و فرهنگی تمامی سازمانها و دستگاهها باید دست به دست یکدیگر داده تا مشکلات معلولین از جمله نابینایان حل شود.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور همچنین با بیان آنکه بهزیستی در مرحله اول بر پیگشیری از نابینایی و معلولیتها تاکید میکند، عنوان می کند که نیاز است شرایطی را فراهم کنیم تا علل اصلی کم بینایی و یا نابینایی در اسرع وقت شناسایی و با مداخله به هنگام تاثیرات آن عوامل را به حداقل برسانیم.