به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت ، رضا توسلی، عضو کمیته اجرایی چهارمین کنگره ملی حسابرسی داخلی و عضو پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه لازمه اجرای حسابرسی داخلی را در تدوین روش های کنترل داخلی اعم از مالی و غیرمالی، استقرار سیستم کنترل داخلی، بررسی و ارزیابی سیستم کنترل داخلی دانست، ارائه پیشنهادهای سازنده برای بهبود این سیستم و ارزیابی اثربخشی و کارایی استفاده از کلیه منابع سازمان، نقشی اساسی و کلیدی است. از این رو بررسی فرآیند تصمیم گیری حسابرسان داخلی و علی الخصوص اتخاذ تصمیمات اخلاقی توسط آنان، باتوجه به آثار گسترده ای که بر سازمان و مدیریت آن خواهد داشت، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
صحت و شفافیت اطلاعات، باهدف کاهش ریسک
توسلی با تاکید درباره حسابرسی داخلی خاطرنشان کرد: حسابرسی داخلی، محدود به کنترلهای داخلی نیست و باید فراتر به آن نگاه کرد. همچنین بحث مدیریت ریسک بسیار مهم است که بحران مالی جهانی نیز آن را اثبات کرد، بهویژه ریسکهای سیستماتیک که در ساختارهای نهادی و کنترلهای مجموعهها ممکن است اتفاق بیفتد.
وی افزود: برای سنجش ریسکها در بنگاههای مختلف باید از فناوری های نوین بهره گیری کرد و متناسب با محیط درونی بنگاه های اقتصادی، شناسایی و روشهای کنترل و نظارت آن را در نظر گرفته شود.
این عضو انجمن حسابرسان داخلی اشاره کرد: حسابرس های داخلی که میزان عاقبت اندیشی در آنها بیشتر است و به هنگام تصمیمگیری به پیامدهای آتی ناشی از اتخاذ تصمیم های خود توجه می کنند، افراد اخلاق مدارتری هستند و اینکه، هر چه حسابرسان داخلی در انجام وظایف خود از آزادی عمل بیشتر (محدودیت کمتری) برخوردار باشند، احساس پشیمانی مورد انتظار بیشتری خواهند داشت و بدین ترتیب در تصمیم گیریهای خود به موازین اخلاقی، بیشتر توجه می کنند. حسابرسان داخلی با ویژگی شخصیت متفکرِ هدفمند، به مسائل توجه بیشتری دارند.
وی افزود: برخی ابزارهای تصمیم گیری که مبتنی بر تکنولوژی ارتباطات و فن آوری اطلاعات هستند، در حال حاضر در دنیای کسب و کار مدرن کارایی و اثر بخشی خود را نشان می دهند و نقش موثری را در نظارت ها و کنترل ها بازی می کنند، استفاده ی حسابرسان داخلی از سیستم های هوش مصنوعی را با هدف پایش کارا و هدفمند آینده در صنایع و سازمان ها را انجام دهند و فرآیندهای سیستم سنتی را به چالش بکشند. همواره توسعه سیستم های هوش مصنوعی در تمام ابزارهای کنترلی و مزایا و معایب خود را به تصویر می کشد. استفاده از سیستم های مدرن و شبکه های سنجش ریسک عصبی، حسابرسان داخلی را در نظارت بهینه و پایش مستمر کمک شایان توجهی خواهد کرد. نتیجه مطالعات در این زمینه آشکار کرده است که در فرآیندهای سنتی، جای خالی هایی هست که تحقیقات آینده باید آن ها را پر کنند. و در آینده پژوهی بایستی مسائلی از قبیل مزایای پذیرش این عوامل مصنوعی همراه با هزینه هایی که دارند را ارزیابی کنند و اثر هوش مصنوعی روی طراحی سیستم های کنترل داخلی بسنجند و اثربخشی کمیته های حسابرسی داخلی، و مزایای کاربرد استفاده از چنین سیستم هایی را برای عملکرد و بقای سازمان را مورد پژوهش قرار دهند.
نویسنده کتاب نامه مدیریت بارویکرد کنترل های داخلی بیان کرد: برخی از کنترل های داخلی را می توان پیشگیرانه، یابنده، اصلاحی یا تصحیح کننده، دستوری و جبرانی توصیف کرد.
با توجه به اهمیت کنترل های پیشگیرانه به منظور جلوگیری از بروز اشتباهات سهوی یا تقلب ها استفاده می شود. به همین دلیل این نوع کنترل ها را کنترل های پیش از رخداد نیز یاد می کنند که می تواند مانعی بر سر راه پردازش فرآیندهای خاص باشند.
کشف و کاهش ریسک
توسلی در انتها افزود؛ ارکان راهبری هوشمند در برخی شرکت ها بر این باورند که کنترل های داخلی از نوع پیشگیرانه کم هزینه تر و پیشرفته تر از کنترل های داخلی یابنده هستند، چون از بروز خسارات پیشگیری می کنند و به صورت ریشه ای نارسایی ها را شناسایی و اقدام متناسب بازدارنده صورت می دهد، از این رو برخی ریسک های آتی را کشف و کاهش می دهند، بهره گیری از اهالی حرفه حسابرسان داخلی رسمی که در ایران فقط (انجمن حسابرسان داخلی ایران) است، برای مدیران شفافیت محور ضروری است و بایستی برای رعایت قوانین حاکمیت شرکتی و تحقق اهداف از پیش تعیین شده از تخصص حسابرسی داخلی طبق منشورهای مربوطه مصوب سازمان بورس و اوراق بهادار استفاده کرد.