علی عسکری رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در نشست خبری امروز خود با بیان این مطلب گفت: از این میزان 4 هزار و 470 میلیارد تومان مربوط به مالیات های مستقیم و 1 هزار و 257 میلیارد تومان مربوط به مالیات بر ارزش افزوده است.
وی تصریح کرد: پیش بینی می شود درامدهای مالیاتی کشور تا پایان تیرماه از رشد قابل توجهی برخوردار شود.
رئیس سازمان امور مالیاتی در خصوص تجمع کاغذ فروشان در مورد پرداخت مالیات بر ارزش افزوده گفت: سال گذشته توافقی با اصناف داشتیم که براساس آن اصناف موظف به ارائه اظهارنامه های مالیاتی خود به ادارات مالیاتی کشور بودند امسال هم براساس توافق انجام شده با اصناف کسانی که اظهارنامه مالیاتی خودشان را با رشد 15 درصدی نسبت به سال گذشته به ادارات مالیاتی به موقع ارائه دهند مشمول توافق ما با اصناف هستند که در صورت رسیدگی موارد از سوی سازمان امور مالیاتی اگر مشخص شود باید از موعدی مربوطه مالیات بیشتری اخذ شود میزان مالیات افزوده به 2 یا 5 برابر افزایش خواهد یافت.
وی درخصوص اخذ مالیات از نهادها و بنیادها اظهار داشت: در کشور ما چند پایه مالیاتی وجود دارد یک مالیات بر عملکرد، مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد، براساس قانون تمام ستادها و وزارتخانه ها معاف از پرداخت مالیات هستند اما شرکت های وابسته به نهادها مشمول دریافت مالیات بر ارزش افزوده می باشند مثل شرکت های وابسته به بنیاد مستضعفان، هم اکنون این مالیات ها بر اساس استفساریه دریافت شده از دفتر مقام معظم رهبری مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند ضمن آنکه در مورد مالیات بر درآمد و مالیات بر عملکرد وضعیت شرکت های وابسته به این نهادها و ستادها مشمول پرداخت مالیات به حساب ویژه خزانه می باشد.
*458 هزار و 832 اظهارنامه الکترونیکی
وی ادامه داد: طبق توافق انجام شده که دیروز توافق نامه آن با پست به امضاء رسید موعدیان مالیاتی با مراجعه به دفاتر پستی مشخص شده برای ارائه اظهارنامه های مالیاتی خود می توانند از طریق دستگاه POST اقدام به پرداخت 30 درصد وجه مالیاتی خود به صورت نقد و تقسیط 70 درصد مابقی خود به صورت اقساط 7 ماهه هستند که براساس توافق انجام شده قبض پرداخت مالیات همان جا به آنها تحویل داده می شود.
عسکری ادامه داد: تمامی ادارات امور مالیاتی سراسر کشور همچون سال های گذشته آماده ارائه خدمات دستی برای موعدیان مالیاتی هستند که در صورتی که موعدیان بخواهند به روش سنتی اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه دهند باید 50 درصد وجه مالیاتی را به صورت نقد و 50 درصد باقی مانده را به صورت 5 قسط ماهانه پرداخت کنند.
رئیس سازمان امور مالیاتی ادامه داد: با اجرای طرح جامع مالیاتی که از اواخر نیمه دوم سال اجرا می شود تمام فرآیندهای اخذ مالیات اعم از ثبت نام موعدیان مالیاتی تا ارائه فاکتور پرداخت وجه مالیات به صورت الکترونیکی انجام می شود.
این کار باعث تسریع در پرداخت وجوه مالیاتی 458 هزار و 832 اظهارنامه الکترونیکی می شود.
وی ادامه داد: این تعداد اظهارنامه الکترونیکی جدا از اظهارنامه الکترونیکی مشاغل خودرو است چرا که تعداد اظهارنامه های مربوط به مشاغل خودرو به 200 تا 250 هزار اظهارنامه الکترونیکی می رسد.
وی درباره آخرین وضعیت ارائه اظهارنامه های الکترونیکی تا روز گذشته گفت: تا پایان وقت اداری 12 تیر ماه بالغ بر 92 هزار اظهارنامه الکترونیکی از سوی موعدیان مالیاتی ارائه شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته که مربوط به تاریخ 28 تیر ماه بوده رشد قابل توجهی داشته است.
وی ادامه داد: در تیرماه سال گذشته 94 هزار اظهارنامه الکترونیکی در دفاتر امور مالیاتی کشور درج شد که امسال پیش بینی می شود این رقم به بالای یکصد هزار اظهارنامه الکترونیکی برسد.
علی عسکری با بیان اینکه براساس توافق انجام شده که با اصناف صورت گرفته انتظار می رود اصناف با وجود تاخیر انجام شده در ارائه اظهارنامه های الکترونیکی شان، این اظهارنامه ها را به موقع ارائه دهند اظهار داشت: من از تمامی موعدیان مالیاتی می خواهم تا قبل از پایان فرصت 31 تیر ماه اظهارنامه های الکترونیکی خود را به موقع به دفاتر امور مالیاتی سراسر کشور ارائه دهند.
امسال براساس دستورالعمل ماده 169 قانون مکرر تمام اشخاص حقوقی باید تا پایان هر فصل فهرست معاملات خود را تهیه و به اداره مالیاتی سراسر کشور در قالب سی دی ارائه دهند تا وضعیت مالیاتی آنها مشخص و صورت پرداخت مالیاتی آنها به موقع ارائه شود، این کار باعث روان کردن ارائه خدمات مالیاتی و حتی مشخص شدن وضعیت معافیت مالیاتی اشخاص حقوقی می شود.
وی ادامه داد: امسال در اجرای تبصره 2 ماده 119 قانون برنامه پنجم توسعه هر گونه معافیت مالیاتی مشمول ارائه اظهارنامه مالیاتی است و باید مشمولین معاف از مالیات اظهارنامه خودشان را به موقع به ادارات مالیاتی ارجاع دهند.
وی درباره نرخ مالیات بر ارزش افزوده اخذ شده در کشورمان نسبت به سایر کشورها گفت: مالیاتی که ما براساس قانون اخذ می کنیم متوسط نرخ مالیات در نظر گرفته شده در دنیا است که در دنیا این متوسط 25 درصد و حتی در برخی از کشورهای پیشرفته تا 70 درصد نیز می رسد که در ایران مجموع نرخ درامدهای مالیاتی اخذ شده 35 درصد است و در مورد مالیات بر ارزش افزوده فعلا 5 درصد است که براساس ماده 126 قانون از موعدیان مالیاتی براساس توافق سالانه اخذ می شود.
*رشد مالیات اشخاص حقیقی بین 5 تا 18 درصد
وی با تاکید بر این نکته که رقم مالیات اخذ شده از اشخاص حقیقی هیچ گاه به 20 درصد نرسیده است گفت: یکی از دلایل اجرای کامل نشدن رشد مالیات اشخاص حقیقی مربوط به فرار مالیاتی، عدم شفافیت نظام اقتصادی و دسترسی نداشتن به اطلاعات اقتصادی موعدیان مالیاتی و دیگری موضوع بحث قاچاق کالا به ویژه ورود کالا از موارد غیر رسمی است که اقتصاد کشور را تحت تاثیر خود قرار داده و باعث به وجود آمدن اقتصاد زیر زمینی در کشور شده است.
این موضوع باعث عدم دسترسی به اطلاعات اقتصادی اشخاص حقیقی برای اخذ مالیات دقیق و درست است.
وی در ادامه گفت: در خصوص واریز مالیات اشخاص حقوقی تمام هزینه ها به حساب خزانه پرداخت می شود و تمام موارد مصرف آن از سوی دولت در کنار منابع آن مشخص شده است که دولت این هزینه های مالیاتی را به چه میزان و در کجاها مصرف خواهد کرد مانند بازپرداخت اوراق مشارکت و یا خرید دارایی های سرمایه ای همچون خرید سفارتخانه در خارج از کشور که از اهمیت ویژه ای در خصوص تعیین درآمدهای سرمایه ای از سوی دولت دارد.
عسکری با بیان اینکه براساس آمار ارائه شده از سوی وزیر اقتصاد درآمد سرانه بالای 14 هزار دلار می باشد گفت: براساس بحث خط فقر که از سوی برخی از کارشناسان مطرح شده از مجموع 75 میلیون نفر جمعیت کشور 50 میلیون نفر جزء موعدیان مالیاتی نیستند اما در مورد پرداخت مالیات بر ارزش افزوده همه اقشار جامعه به دلیل آنکه در سال حتی یک بار اقدام به خرید کالا می کنند مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند.
این موضوع درمورد مالیات های مستقیم و غیر مستقیم فقط شامل 25 میلیون نفر از جمعیت کشور می شود که با اجرایی شدن طرح جامع مالیاتی از اواخر امسال پرداخت مالیات مستقیم و غیر مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده ساماندهی می شود