به گزارش بانک و صنعت، محمدصادق مفتح قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در همایش مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان مطلب فوق گفت: طرح شبنم ( شبکه بازرسی و نظارت مردمی) که سابقه 5 ساله در کشورهایی مانند آمریکا دارد، از مهرماه سال گذشته در مورد کالاهای مختلف وارداتی انجام شده و از اول تیرماه 91 همه کالاهای وارداتی بسته بندی شده و غیرفله اگر بدون کد شبنم عرضه شود قاچاق محسوب می شود.
وی افزود: برای اینکه با قاچاق کالا مبارزه شود، باید سطح عرضه برای کالای قاچاق و غیرمجاز ناامن شود و مردم اگر بدانند یک کالا غیرمجاز و قاچاق است، آن را خریداری نمی کنند.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: امروزه تلفن همراه دوربین دار در دست اکثر مردم شهری و روستایی قرار دارد که مردم کافی است هنگام مراجعه به یک مغازه در مورد کالای وارداتی کد شبنم آن را به سامانه شبنم پیامک بزنند که بلافاصله به آنها و نیز به مسئولان ستاد اعلام خواهد شد این کالا قانونی و یا به صورت قاچاق عرضه می شود.
مفتح تاکید کرد: وقتی مردم عادی با یک تلفن همراه و پیامک از قاچاق بودن و یا غیرمجاز بودن آگاه می شوند به طریق اولی ماموران سازمان بازرسی نیز می توانند از قاچاق بودن کالا آگاهی پیدا کنند.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اجرای طرح شبنم یعنی شبکه بازرسی و نظارت مردمی گفت: مردم با داشتن تلفن همراه و پیامک کردن مشخصات یک کالا می توانند از مبدا کالا، واردکننده و مجوز آن آگاه شوند و یا اینکه قاچاق بودن و یا غیرمجاز بودن کالا را دریابند.
وی تاکید کرد: از اول مهرماه سال 90 طرح شبنم در مورد 4 کالای اصلی وارداتی انجام شد و از اول تیرماه سال 91 کلیه کالاهای وارداتی غیرفله و بسته بندی کد شبنم دریافت می کنند.
مفتح تاکید کرد: با فراگیر شدن طرح شبنم شبکه توزیع کالا در کشور به روز می شود.
حجم قاچاق کشف شده
8 درصد است
مهدی ابویی معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز در این همایش با انتقاد از خبر یک خبرگزاری با بیان اینکه حجم قاچاق کشف شده بطور میانگین 8 درصد است گفت: این رقم گرچه مناسب نیست چون در چشم انداز مبارزه با قاچاق گفته شد 20درصد از قاچاق کالا باید کشف شود اما بالاخره 8 درصد رقم خوبی است و معلوم نیست رقم جعلی 3 هزارم از کجا آورده شده که در یک خبرگزاری چاپ شده است.
معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: سال 89 سهم سیگار قاچاق 30درصد در سطح عرضه بود که در اسفند 90 این رقم به 11درصد رسید و این اتفاق بزرگی است زیرا سالانه 60 میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف می شود که سال 89 از این رقم 24 میلیارد نخ سیگار قاچاق و سال 90 این رقم به 18میلیارد نخ رسید که از کاهش 6 میلیارد نخ سیگار قاچاق حکایت دارد.
ابویی در بخش دیگری از سخنان خود در مورد مبارزه با قاچاق مصنوعات طلا و جواهر گفت: کار گروهی در ستاد مبارزه با قاچاق تشکیل شده که در ابتدا براساس برآورد 45 تا 50درصد از مصنوعات طلا در سطح بازار به صورت قاچاقی عرضه می شد، سال گذشته وارد این مسئله شدیم و امسال حداکثر 20درصد مصنوعات طلا به صورت قاچاق عرضه می شود. گرچه اتحادیه طلافروشان اعتقاد دارند 10درصد از مصنوعات در حال حاضر قاچاقی است اما به آنها گفتیم زیاده خوشبین هستید.
معاون ستاد مبارزه با قاچاق کالا گفت: سال 88 براساس برآورد انجام شده حجم قاچاق کالا 20میلیارد دلار، سال 89 این رقم 14میلیارد دلار و در سال 90 برآورد از کاهش 15درصدی حجم قاچاق کالا در کشور حکایت دارد.
وی تاکید کرد: در همایش مبارزه با قاچاق کالا نباید فقط مقالات کلی از قاچاق ارائه شود که در این مورد به اندازه 10کتابخانه مقاله و کتاب وجود دارد بلکه باید آسیب شناسی مسائل اجرایی در مبارزه با قاچاق انجام شود.
معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با انتقاد از عدم اجرای قانون نظام صنفی گفت: این قانون از سال 82 تصویب شده اما نمی دانم چرا اجرا نمی شود و ساماندهی صنوف یکی از چالش های مبارزه با قاچاق است.
ابویی تاکید کرد: آمار صنوف غیرمجاز به صورت وحشتناک بالا است و اکثر کالاهای قاچاق توسط صنوف غیرمجاز عرضه می شود.
وی گفت: 12قلم کالای قاچاق 80 درصد قاچاق را تشکیل می دهند و 12استان کشور نیز 90 درصد قاچاق از طریق آنها انجام می شود