مهندس هدایت اله خادمی؛ مدیرعامل شرکت حفاری شمال ضمن تشریح برنامههای آتی این شرکت در سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی توضیح کاملی را ارایه کرد:
به عنوان نخستین پرسش این گفتگو به حفاری در آب های عمیق دریای خزر در سال جهاد اقتصادی که از زمره ی مهم ترین رویدادهای نفتی سال 90 به شمار می آید، اشاره می کنم، در صورت امکان نگاهی کوتاه به این امر مهم مبذول فرمایید.
پس از اینکه دستگاه نیمه شناور امیرکبیر ساخته شد به دلیل اینکه شرکت های سازنده به سبب تحریمهای اقتصادی غرب، قبل از تحویل نهایی دکل به صورت زودهنگام کشور را ترک کردند، برای اینکه این مهم عملیاتی شود، با وجود موارد بسیاری که از نظر ساخت نهایی نشده بود، دکل را که تجهیزات پیشرفته ای از لحاظ تکنولوژیک دارد تحویل گرفته شد و حفاری در آبهای عمیق محقق شد و هم اکنون دستگاه نیمه شناور امیرکبیر در آبهای عمیق دریای خزر به دست نیروهای توانمند ایرانی در حال عملیات است. شایان ذکر است که این چالش در دریای خزر باعث شده حفاری شمال در آب های عمیق طوری مهارت یابد که در تمام نقاط دنیا آن را انجام دهد و جای بسی افتخار است که فعالیت های ما در خاورمیانه در این حوزه منحصر به فرد است. دستگاه نیمه شناور امیرکبیر هم از آنجایی اهمیت دارد که این دستگاه با توجه به نوع فناوری استفاده شده در آن در خاورمیانه منحصر به فرد بوده و قادر است تا عمق 1000 متری آب حفاری کند و با وجود پیچیدگی های عملیاتی و تعمیراتی، همکاران ما در عملیات و تعمیرات به گونه ای آموزش دیده اند که میتوانند عملیات حفاری را در آب های عمیق انجام داده و با مشکلات موجود مقابله کنند. با عنایت به موارد مذکور در سال 90 پس از حفاری در خزر، موفق به دست یابی به منابع غنی هیدروکربوری در آب های ایران شدیم که این ارمغان را تقدیم ملت عزیز ایران کردیم.
در حال حاضر به غیر از دریای خزر در کدام مناطق ایران فعالیت دارید؟
حفاری شمال در کلیه مناطق زیرمجموعه شرکت نفت مناطق مرکزی از سرخس تا مرزهای غربی در نفت شهر و دهلران و حوزههای مشترک با عراق در حال حفاری است. در مجموع با 9 دستگاه حفاری خشکی حفاری می کنیم و کلیه عملیات جانبی و سرویسهای مرتبط آنها را هم انجام میدهیم. خوشبختانه پس از28 سال برای نخستین بار در ایران توانستیم طی ماههای اخیر اولین دستگاه حفاری پایه دار دریایی ملکی را وارد کشور کنیم که سحر 1 نام دارد و در کیش آماده اجرای عملیات است و به زودی در میدان اکتشافی فرزاد شروع به حفاری میکند
در سال تولید ملی، حفاری شمال با چه رویکردی به فعالیت خود ادامه می دهد؟
شرکت حفاری شمال در سال جهاد اقتصادی موفق به ثبت رکوردهای ارزشمندی به نام خود در کارنامه ی درخشان فعالیت های صنعت نفت کشور گردید، از این رو در سال 91 که به نام سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی مزین شده است نیز تمام توان خود را به کار خواهیم بست تا از سرمایه و تولید داخلی حمایت کنیم، از این منظر برای جلوگیری از خروج سرمایه و ارز ملی و استفاده از درآمدهای داخلی برنامه ریزی خواهیم کرد، به بومی سازی نگاهی جدی تر و رویکردی ویژه مبذول خواهیم داشت. نباید از نظر دور داشت که بر کسی پوشیده نیست که فناوری های کاربردی در صنعت نفت از پیچیدگی هایی برخوردار هستند، اما این پیچیدگی ها در آن سطح نیست که توانمندی های داخلی ما امکان دست یابی به آن ها را نداشته باشند، چرا که پیش از این نیز ثابت کرده ایم که ایرانیان در راستای خودکفایی و قطع ید بیگانگان در شرایط تشدید تحریمهای بین المللی توانا هستند ، با عنایت به موارد فوق الذکر در سال جاری باید شاهد حمایت حقیقی و واقعی از تولید داخلی باشیم، چرا که این مهم تاکنون به صورت سیستماتیک محقق نشده است. گفتنی است با پرورش پیمانکاران داخلی توانمند می توان قابلیت انجام پروژه های بسیار بزرگ را پیدا کرد و با انتقال دانش فنی و بومی سازی دانش فنی و علمی به ایجاد اشتغال پایدار در کشور مدد رساند و با مدیریت صحیح حمایت از تولید ملی این امکان را فراهم آورد که همانطور که رهبر معظم انقلاب و مهندس قاسمی؛ وزیر نفت تأکید دارند، مدیران ارشد در مسیر مشخص شده حمایت از توسعه ساخت داخل و تقویت توانمندی های داخلی گام بردارند و در خصوص شرکت تحت مدیریت خود نیز باید بگویم که خوشبختانه حفاری شمال از آغاز فعالیت خود تاکنون به خوبی نشان داده است که در این راستا از هیچ تلاشی فروگذار نداشته و نخواهد داشت.
به برخی برنامه های شرکت حفاری شمال در سال جدید اشاره فرمایید.
با عنایت به این مهم که شرکت حفاری شمال اولین شرکت حفاری بین المللی در ایران است، لذا برنامهریزی ها به این شکل، صورت گرفته است که این شرکت طی چند سال آینده به یکی از شاخص ترین شرکت های بینالمللی در اجرای عملیات حفاری و پروژههای در دست حفاری بدل شود و نیز گفتنی است که فعالیت های حفاری شمال در حوزه بین المللی همزمان با فعالیت های داخلی افزایش خواهد یافت. ضمن اینکه همچون همیشه از توانمندی نیروهای داخلی استفاده خواهیم کرد تا از این منظر به عنوان یک شرکت خصوصی، گام های ارزشمند متعددی برای درآمدزایی و اعتلای اقتصاد کشورمان برداشته شود. مطابق با برنامه ریزی های صورت گرفته در سال 91، حداقل 2 دستگاه حفاری پایه دار دیگر وارد چرخه حفاری در خلیج فارس خواهیم کرد. همچنین سعی بر آن داریم که در استمرار عملیات برای همه دستگاه ها و حفظ کیفیت خدمات و عملیات در سطحی که رضایت کارفرمایان جذب شود و از طرف دیگر بالا بودن راندمان کار، موجب شده کارفرمایان طرف قرارداد حاضر به افزایش حجم قراردادهای موجود تا صددرصد با شرکت حفاری شمال شده اند. به عنوان نمونه در دریا از ما خواسته اند دکلهای تازه ای بیاوریم و در خشکی در حال امضای قرارداد برای 10 دستگاه دکل حفاری هستیم. این روند افزایش فعالیت ها، افزایش فعالیت عملیاتی خاصی را طلب میکند و باید با نیروی بیشتر، برنامهریزی بیشتر، آموزش بیشتر و در مجموع، فعالیت بیشتر، عملیات را به بهترین نحو ممکن انجام دهیم. امیدواریم با تامین نیروی انسانی مورد نیاز و آموزش آنها، تا پایان سال آینده حجم عملیات حفاری خود را تا دو برابر افزایش دهیم، ضمن اینکه با افزایش حجم فعالیت ها، افزایش نیرو هم داشته ایم تا در جهت جلب رضایت کارفرمایان حرکت کنیم و به رشد اقتصاد کشورمان که سهم قابل توجهی از آن صنعت نفت است مدد رسانیم./