در جامعه ما گرفتن مدرک تحصیلی از آب خوردن هم راحتتر شده است. از سیکل تا دکترا، فقط کافی است کمی پول خرج کنید. ماجرا ظاهراً از این قرار است که برخی مراکز آموزشی تحت نظارت مستقیم وزارت آموزش و پرورش با گرفتن پول از افرادی که به هر دلیلی از گرفتن مدارک دیپلم فنی حرفهای یا مدارس کار و دانش باز ماندهاند، کمک میکنند تا دیپلم بگیرند. مسئولان آموزش و پرورش در دفاع از این طرح میگویند که امکاناتی فراهم شده تا دانشآموزانی که به هر دلیلی دوره متوسطه را تمام نکردهاند، با شرکت در کلاسهای این مراکز و زیر نظر آمورش وپرورش و وزارت کار وامور اجتماعی، بتوانند مدرک دیپلم خود را بگیرند.
البته کسانی که مدرک سیکل ندارند، با کمک این مراکز میتوانند با دادن یک آزمون به اصطلاح کلی و جامع در مدارس آموزش و پرورش سه سال را در یک آزمون امتحان بدهند و سپس وارد روند گرفتن دیپلم فوری شوند. نکته جالب اینجاست مدرک سه سال تحصیلی دوره راهنمایی را با یک آزمون جامع می گیرند، مدرک دیپلم را هم یک ساله. این روزها هم رفتن به دانشگاه های بدون کنکور خیلی راحت است و گرفتن مدرک دانشگاهی هم به مراتب ساده تر. یک شخص می تواند بعد از اتمام دوره ابتدایی تا گرفتن مدرک لیسانس 5 تا 6 سال از عمر خود را صرف کند، در حالی که طبق برنامه آموزشی این دوره 11 سال طول می کشد. آنچه در این میان ارزشی ندارد علم و دانشی است که جایگاهی در بین مردم ندارد و فقط تب مدرک است که در جامعه ما رواج یافته تا جایی که ملاک به دست آوردن پست و مقام و حتی شخصیت افراد هم شده است.
**سه میلیون تومان برای دیپلم
این مراکز آموزشی جدا از اینکه بابت ارائه واحدهای تخصصی پول به جیب میزنند، از طریق معرفی افراد خواهان دیپلم به یکی از مدارس فنی حرفهای و کار و دانش پولی هم به جیب آموزش و پرورش میریزند.
مدیر یکی از این مراکز میگوید: «برای هر واحد عمومی 35 هزار تومان و برای کل واحدهای تخصصی مبلغ یک میلیون تومان میگیریم که نصف آن در ابتدای ترم گرفته میشود و نیم دیگر را بعد از صدور دیپلم.»
با یک حساب سرانگشتی اگر یک فرد 96 واحد برای گرفتن دیپلم پاس کند باید یک میلیون و نهصد بیست پنج هزار تومان برای 55 واحد عمومی پرداخت کند که به اضافه یک میلیون تومان برای واحدهای تخصصی مبلغی در حدود سه میلیون تومان ناقابل می شود!
**تبلیغاتی که در شأن آموزش و پرورش نیست
شاید همین واریز کردن پول به جیب دولت باعث شده تا این مراکز در تبلیغات خود جسارت به خرج دهند و از گرفتن دیپلم فوری و آسان بگویند. این تبلیغات این گونه هم القاء میکند که گویی خود این مراکز هستند که مدرک را تحویل افراد میدهند، در حالی که مرکز سنجش آموزش و پرورش اعلام کرده هیچیک از این آموزشگاهها مجاز به صدور دیپلم رسمی نیستند و تنها میتوانند کلاسهای آموزشی و تکمیلی را برای دانشآموزان برگزار کنند و برای امتحانات و برگزاری آزمونها و در نهایت اخد مدرک باید افراد را به محیطهای رسمی آموزش و پرورش یعنی مدارس و هنرستانها معرفی کنند.
این نحوه تبلیغات که با عباراتی نظیر «سیکلدارها بشتابید»، «در مدت دو ماه فرجهای که به شما میدهند دیپلم بگیرید.» «به کمک ما در 4 الی 12 ماه دیپلم خود را بگیرید.» یا «آره درست میبینید لازم نیست سه سال درس بخوانید تا دیپلم بگیرید!» همراه است، یادآور تبلیغات مراکز اقتصادی نظیر بانکها است و به هیچ عنوان زیبنده مباحث فرهنگی و آموزشی نیست.
کارشناسان معتقدند که این نحوه تبلیغات باعث سقوط بیشتر ارزش مدارک تحصیلی میشود و روزبهروز تب مدرک گرفتن تا مقاطع بالاتر نیز با پول بین مردم بیشتر رایج میشود، در حالی که این افراد هیچگونه سواد علمی و تخصصی ندارند.
در عین حال برخی نمایندگان مجلس به تبلیغات این مراکز اعتراض دارند چرا که معتقدند برخلاف ادعای این مراکز گرفتن مدرک دیپلم در کمتر از سه سال غیرقانونی است و در صورتی هم که این اتفاق بیفتد، باعث افت بیشتر کیفیت آموزش در کشور خواهد شد