به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت بر اساس این راهبرد مهم (افزایش ظرفیت تولید بنزین) با هدف تامین نیازهای داخلی و نگاه صادراتی به این محصول ارزشمند، از سال ١٣٨٢ ساخت هفت پالایشگاه جدید برای تولید روزانه ١٠٨ میلیون لیتر بنزین، ٨٣ میلیون لیتر نفت گاز، ٢٥ میلیون لیتر نفت کوره و ١٧ میلیون لیتر گاز مایع( ال پی جی) و ١٤ میلیون نفت سفید تدوین، طراحی و اجرایی شد.
با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و نگاه اقتصادی دولت یازدهم برای افزایش بهره وری در عرصه های مختلف به ویژه صنعت نفت که موتور محرک اقتصاد کشور به شمار می آید، استفاده حداکثری از زمان برای شتاب بخشی به طرح های کارآمد و سود آوری همچون پالایشگاه ستاره خلیج فارس در دستور کار قرار گرفته است.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس یکی از پالایشگاه هایی است که ساخت آن در سه ردیف ١٢٠ هزار بشکه ای و در مجموع با ظرفیت ٣٦٠ هزار بشکه و با اعتبار اولیه ١,٦ میلیارد دلار از سال ١٣٨٢ در دستور کار قرار گرفت. این پالایشگاه به لحاظ مساحت و ظرفیت تولید فرآورده، ویژگی های خاصی دارد؛ به گونه ای که بهره برداری کامل آن می تواند ظرفیت تولید بنزین کشور را به نحوی چشمگیر (حدود ٣٥ میلیون لیتر) افزایش داده و علاوه بر تامین مصارف داخلی ایران را به یکی از صادرکنندگان عمده بنزین تبدیل کند.
این پالایشگاه در کنار پالایشگاه بندرعباس در زمینی به مساحت ٧٠٠ هکتار با حجم سرمایه ای دو میلیارد یورو برای تولید روزانه ٥٥ میلیون فرآورده اصلی و مورد نیاز کشور(بنزین، نفت گاز و گازمایع) در سه فاز تعریف شده است.
ستاره خلیج فارس، نخستین پالایشگاه طراحی شده براساس خوراک میعانات گازی است که بخش هایی همچون واحدهای تقطیر، پالایش گاز مایع، تبدیل کاتالیستی، پالایش نفتا، ایزومریزاسیون، همچنین پالایش نفت سفید، و نفت گاز باهدف تولید بنزین، گازوییل،سوخت جت و گازمایع را شامل می شود.
خوراک پالایشگاه ستاره خلیج فارس که برای تولید روزانه ٣٥ میلیون لیتر بنزین با اکتان ٩٥ ، دو میلیون لیتر گازمایع ( ال پی جی) ١٣ میلیون لیتر نفت گاز، همچنین سه میلیون لیتر سوخت جت سبک ١٣٠ تن گوگرد طراحی شده است، از طریق خط لوله ای به طول ٤٨٥ کیلومتر از پالایشگاه های گازی عسلویه تامین خواهد شد.
بر پایه آمار، هم اکنون میانگین مصرف بنزین کشور ٦٤ میلیون لیتردر روز و تولید روزانه آن نیز(بدون احتساب حجم تولید روزانه ٦ تا هشت میلیون لیتری آن در واحدهای پتروشیمی) نزدیک به ٦١ میلیون لیتر است، بنابراین بهره برداری از طرح های بنزین سازی در کشوراز جمله ستاره خلیج فارس می تواند نقش موثری در این بخش ایفا کند.
بهره برداری از فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس با پیش بینی ظرفیت تولید روزانه ١٢ میلیون لیتر بنزین و ٦ میلیون لیتر نفت گاز به دلیل کمبود منابع مالی، در ابتدای سال جاری محقق نشد از این رو دولت جدید و به تبع آن مهندس بیژن زنگنه به عنوان وزیر دولت یازدهم، بر شتاب بخشی به اجرای این طرح و سایر طرح های مشابه تاکید ویژه دارند.
بر اساس این تفکر و با توجه به این که بهره برداری کامل از طرح ساخت پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس ظرفیت تولید بنزین کشور را روزانه ٣٥ میلیون لیتر افزایش خواهد داد، در دولت جدید نیز تلاش برای به نتیجه رساندن و بهره برداری از بزرگترین پالایشگاه کشور در برنامه های کوتاه مدت وزیر نفت به عنوان با سابقه ترین مدیر اقتصادی کشور مورد توجه قرار گرفته است.
به طور حتم، پویایی بیش از پیش این طرح و طرح های مشابه که امیدی در سایه تدیبر خواهند آفرید، علاوه بر پاسخگویی به نیازهای داخلی در خصوص تامین فرآورده به ویژه بنزین، ایران را به صادر کننده عمده این محصول استراتژیک تبدیل خواهد کرد.