به گزارش بانک و صنعت، وحید قبادی در جلسه ویدئو کنفرانس روز جهانی افراد دارای معلولیت ضمن تبریک روز جهانی ناشنوایان به افراد دارای معلولیت ناشنوایی در سراسر جهان، گفت: بزرگترین اقلیت در جهان افراد دارای معلولیت هستند و روز 30 سپتامبر در تقویم بین المللی به عنوان روز جهانی ناشنوایان نامگذاری شده است و شعار جهانی این روز بر رعایت حقوق افراد دارای معلولیت ناشنوایی تاکید مجدد دارد.
وی با شاره به اینکه 1 میلیون و 544 هزار نفر از افراد دارای معلولیت در سراسر کشور، تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند؛ گفت: از این تعداد 238 هزار نفر دارای معلولیت شنوایی هستند که 140 هزار نفر از آنان دارای معلولیت شنوایی شدید و بسیار شدید هستند.
وی افزود: کم شنوایی از شایع ترین نقص های مادرزادی مخفی به شمار می رود و از هر 1000 نفر موالید زنده 2 تا 4 نفر دچار مشکل کم شنوایی شدید هستند که با انجام غربالگری های لازم، شناسایی می شوند.
قبادی دانا همچنین به علل بروز معلولیت شنوایی در افراد اشاره کرد و گفت :25 عامل درصد از این موارد ناشناخته هستند و 25 درصد موارد نیز بر اثر مشکلات حین زایمان، زردی نوزادی، تروما، و… به وجود می آید و عامل 50 درصد از موارد ژنتیکی است، به همین دلیل بررسی ژنتیکی افراد و خانواده های در معرض خطر ضروری است و سازمان بهزیستی نیز در ادامه فعالیت های خود در این زمینه، تمام افراد دارای معلولیت تحت پوشش و خانواده های آنان را از نظر مشکلات ژنتیکی بررسی می کند و مشاوره ژنتیک و در صورت لزوم انجام آزمایش های ژنتیک (به صورت رایگان) را برای آنان انجام می دهد.
وی افزود: در سال جاری تمامی خانوارهای دارای دو معلول تحت پوشش تحت مشاوره رایگان و در صورت لزوم آزمایش ژنتیک قرار می گیرند و امیدواریم که با این اقدامات میزان معلولیت شنوایی در کشور ما به حداقل برسد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور همچنین به غربالگری شنوایی نوزادان اشاره کرد و گفت: تمامی موالید از نظر شنوایی غربال می شوند که اگر نقص شنوایی در زیر 3 ماهگی نوزاد تشخیص داده شود مشکل نقص گفتار به حداقل می رسد و اگر مداخله در زیر سن 6 ماهگی انجام شود کمک شایانی به مشکلات شنوایی افراد خواهد شد.
وی افزود: در حال حاضر 630 واحد غربالگری در سطح کشور در این زمینه فعالیت می کنند و فعالیت این حوزه از سال 84 به شکل مشخص و سازماندهی شده آغاز شده است و تا کنون 10 میلیون شیرخوار مورد بررسی قرار گرفته اند و از این تعداد 32 هزار نوزاد دچار مشکل شناسایی و به مراجع رسیدگی و درمان، ارجاع شده اند.
وی گفت: در سال گذشته 1 میلیون و صد هزار نوزاد با پوشش 92 درصدی موالید زنده در سراسر کشور غربال شنوایی شده اند و امیدواریم در سال 99 این رقم به پوشش 93 درصدی برسد.
قبادی دانا همچنین از کاشت حلزون شنوایی به عنوان یکی از کارهای ارزنده انجام شده در سطح کشور یاد کرد و گفت: این کار از سال 86 قوت گرفته است و به خوبی انجام می شود در سال گذشته 2100 مورد عمل کاشت حلزون انجام شده است و با توجه به گران و هزینه بر بودن تجهیزات انجام این عمل، حمایت سازمان بهزیستی و هیأت امنای ارزی در این زمینه باعث شده است که خانواده ها با هر سطح درآمد؛ بتوانند از این کار بهره مند شوند.
وی به محدودیت های بودجه ای برای تهیه وسایل و لوازم کمک توانبخشی نیز اشاره کرد و افزود: افراد دارای معلولیت شنوایی 15 درصد از کل جامعه افراد دارای معلولیت در کشور را تشکیل داده اند، اما 24 درصد از اعتبارات وسایل کمک توانبخشی به این گروه تخصیص داده شده است و در سال گذشته 1050 نفر سمعک دریافت کرده اند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور همچنین فعالیت مراکز «خانواده و کودک مبتلا به اختلالات شنوایی» را از فعالیت های خوب در کشور دانست و گفت: در حال حاضر 86 مرکز خانواده و کودک مبتلا به اختلالات شنوایی در کشور فعالیت می کنند که به 3700 نفر ارائه خدمت می کنند و از این تعداد 3200 نفر برای دسترسی بهتر به مشاوره و اقدامات توانبخشی برای کودک و خانواده، یارانه دریافت می کنند.
وی گفت: از میان 1 میلیون و 80 هزار خانوار مستمری بگیر تحت پوشش سازمان بهزیستی، 99 هزار خانوار نیازمند با معلولیت شنوایی مستمری دریافت می کنند و همچنین با توجه به ماده 27 قانون حمایت از افراد دارای معلولیت، 125 هزار خانوار نیازمند تحت پوشش سازمان بهزیستی، کمک هزینه معیشت دریافت می کنند که از این تعداد، 22 هزار خانوار دارای معلولیت ناشنوایی هستند.
قبادی دانا فعالیت های سازمان بهزیستی را مبتنی بر جامعه دانست و گفت:ضمن شناسایی افراد دارای معلولیت ناشنوایی در مناطق دور افتاده و روستایی با کمک مردم و استفاده از ظرفیت خیرین، NGO ها و تشکل های فعال در حوزه ناشنوایان در سطح کشور که شرکای اجتماعی سازمان بهزیستی هستند و همچنین آموزش مهارت های ارتباطی و مفاهیم زبانی و گفتاری با کمک مراکز شنوایی سنجی یا گفتار درمانی و … می توانیم شرایط بهتری برای زندگی افراد دارای معلولیت شنوایی در جامعه فراهم کنیم.
وی گفت: در راستای اجرای ماده 6 قانون حمایت از افراد دارای معلولیت در حال رایزنی و جلب نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بیمه سلامت و سازمان برنامه و بودجه هستیم تا خدمات توانبخشی نیز تحت پوشش بیمه قرار بگیرند زیرا در حال حاضر خدمات گفتار درمانی و کار درمانی تحت پوشش بیمه های پایه سلامت نیستند و امیدواریم بتوانیم در ردیف 24 بودجه سال 99 ردیف اعتباری برای تحت پوشش قرار دادن خدمات توانبخشی ایجاد کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور روز جهانی افراد دارای معلولیت ناشنوایی را بهانه ای برای مطالبه تک تک افراد جامعه، مسئولین، مدیران کشور و… در خصوص حقوق افراد این افراد دانست و گفت: ناشنوایان از فهیم ترین گروه های افراد دارای معلولیت هستند که با دستان توانمند خود با ما صحبت می کنند و انتظار دارند که ما نیز زبان آنها را به رسمیت بشناسیم.
وی افزود: در سال 2020 یکی از مواردی که بر آن تکیه می شود زبان اشاره برای همه است تا شرایطی فراهم شود که این افراد به حقوق خود واقف شوند و دسترسی آنها به مترجمین که کمک حال آنها هستند تسهیل شود.
وی همچنین به راه اندازی شبکه مترجمین زبان اشاره در استان خراسان رضوی اشاره کرد و افزود: یکی از مشکلات زبان اشاره ایرانی، متفاوت بودن آن در گروه های مختلف افراد دارای معلولیت ناشنوایی است که برای به رسمیت شناخته شدن یک زبان اشاره واحد در ایران گروه های مختلفی در این زمینه فعالیت می کنند و توافقنامه ای در همین زمینه به امضا خواهد رسید.
رئیس سازمان بهزیستی کشور از تشکیل شبکه ملی افراد دارای معلولیت ناشنوایی در روزهای آینده خبر داد و گفت: تشکیل این شبکه به مطالبه حقوق این افراد در جامعه و پیگیری اجرا شدن قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت کمک شایانی می کند و سازمان بهزیستی نیز با کمک تشکل های فعال در این زمینه حقوق افراد دارای معلولیت ناشنوایی را در زمینه های بهداشت، درمان، آموزش، ورزش و دیگر حقوق این افراد از نهادهای متولی، مطالبه می کند.
وی در پایان با اشاره به کار سخت و طاقت فرسای مترجمین زبان اشاره که ساعت های طولانی برای ترجمه سخنان مسئولین و سخنرانان مختلف در نشست های افراد دارای معلولیت شنوایی حضور دارند و درک مطالب را برای آنان تسهیل می کنند، قدر دانی کرد و گفت: از همه مترجمین گمنام زبان اشاره که زبان گویای عزیزان ناشنوا هستند و ارتباط ما را با این افراد نجیب و فهیم در سراسر کشور برقرار می کنند، تشکر می کنم.