به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت,مدیرعامل بانک انصار سپس به حوزه اخلاق در مدیریت منابع انسانی پرداخت و مدیران جهادی را مدیرانی نامید که جلوه های مادی مدیریتی آنان را از یاد خدا و خدمت به مردم غافل نمی کند. وی افزود: ابعاد نظارتی مدیریت اسلامی نسبت به منابع انسانی بیشتر حول محور رشد معنوی و سپس مادی، حفظ سلامت اداری کارکنان و آموزش های تعالی بخش شکل می گیرد.
دکترابراهیمی در بخش دیگری از سخنان خود به فرهنگ سازمانی، به عنوان سامانه ای از تولید و بازتولید ارزش های مشترک در منابع انسانی، اشاره کرده و گفت: رضایت شغلی و سازمانی کارکنان برای ما اهمیت زیادی دارد. وی افزود: اعتماد متقابل، کانون فعالیت های مدیریتی بانک انصار را تشکیل می دهد و مدیران ما باید به صورت پیوسته درصدد افزایش و تعمیق اعتمادمتقابل با کارکنان باشند و هرآسیب احتمالی را باسرعت و درایت برطرف کنند.
مدیرعامل بانک انصار در پایان سخنان خود از ارزیابان خواست بدون هیچ چشم پوشی ای، نتیجه سختگیرانه ارزیابی های خود را به وی هدیه کنند تا در تدوین راهبردها و تنظیم سیاست های این بانک در خصوص منابع انسانی مورد استفاده قرارگیرد.
شایان ذکر است که در این همایش، پیش از سخنان دکترابراهیمی، آقای نظری معاون منابع انسانی به تشریح راهبردها، سیاست ها و برنامه های معاونت متبوعه در راستای تعالی منابع انسانی پرداخت و از آموزش و دستاوردهای نظری دانش مدیریت، به عنوان اولویت های برنامه های این تعالی یاد کرد. پس از سخنان مدیرعامل بانک انصار نیز رییس گروه ارزیابان به شاخص های ارزیابی با استفاده از منابع غنی اسلامی و آموزه های مدیریتی ائمه اطهار(علیهم السلام) و دانشمندان علم مدیریت در جهان اشاره کرد و اقدامات صورت گرفته توسط بانک انصار در حوزه تعالی منابع انسانی را چشمگیر توصیف کرد.