به گزارش خبر نگار پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت , دکتر سعید متصدی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بحث خودکفایی بحث مهم بعد از انقلاب اسلامی بوده و میباشد.
وی افزود , نمود این خودکفایی زیاد است و برنامه جامع آلودگی هوا متکی به دانش بومی بوده است.
متصدی با اشاره به اینکه برنامه های آلودگی هوا در همه کشورها یک کشور حمایت کننده از خارج دارد این موضوع در حالی است که کشور ما همه برنامه آلودگی هوا متکی به دانش بومی بوده , اجرای برنامه ها با اتکا به امکانات داخلی بوده است.
و ما امروز با کمک و توان دانشی و اجرایی در حال مبارزه با آلودگی هوا هستیم.
وی با بیان اینکه 441 نفر فوت کردند و در هیچ جای دنیا چنین تحقیقاتی نداریم که نتیجه قطعی این ادعا است، چیز تضمین شده ای نیست. مبنا و پایه علمی نیز ندارد مانند "این گفته ها که اگر شاخص به 185برسد یعنی بمب اتم" در حالی که این شاخص ها مشخص است که البته برخی برای فرافکنی و دشمنی علیه کشور از آن استفاده میکنند. این صحبت ها مبنا و پایه علمی ندارد.
ثمانه نادری - خبرنگار:
معاون سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اولین برنامه کاهش آلودگی هوا را در سال 79 شروع کردیم. به دنبال اقدامات سازمان محیط زیست خودروها با توان داخلی به استاندارد یورو4 رسیدهاند 47 برنامه تدوین شده و در دست اجراست و بسیاری نیز به نتیجه رسیده است. حذف بنزین پتروشیمی از جمله این اقدامات مهم است که در نتیجه این اقدام میزان بنزن هوا از 600 ppm به 30 ppm رسید بنابراین چه کسی میتواند منکر این اقدامات و تاثیرات مثبت ناشی از آنها شود.
متصدی در ادامه با ارائه نمودارهای مربوط به روزهای سالم و پاک و ناسالم هشت کلانشهر کشور طی سالهای 91 تا 95 اظهار کرد: به قطع تعداد روزهای سالم و پاک در تهران و سایر کلانشهرها نسبت به سالهای 91 و 92 افزایش داشته است. در تهران در سال 92، 202 روز سالم، در سال 93، 233 روز سالم، در سال 94 نیز 21 روز پاک و 233 روز سالم داشتیم. این موضوع نشان دهنده فعالیت و اقدامات دستگاههای مختلف و نظارت دقیق سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه کاهش آلودگی هوا است.
متصدی بااشاره به اینکه از ابتدای امسال تا اول آذر 205 روز پاک و سالم داشتهایم گفت: چرا باید وقتی یک پدیده طبیعی مثل اینورژن اتفاق میافتد و آلودگی بالا میرود تمام فعالیتهای دستگاهها و سازمان محیط زیست را زیر سوال برد؟
متصدی با تاکید بر اینکه زیر بار اطلاعات دروغ نمیروم گفت: همه دادهها و شاخصهای کیفیت هوا که ارائه میشود حاصل آنالیز ایستگاههای مستقر در کشور است. اهواز وضعیت خوبی ندارد که این موضوع به گرد و غبار ورودی به کشور از ناحیه عراق و عربستان مرتبط است. در زمینه گرد و غبار در نشست اخیر تغییرات اقلیم که در مراکش برگزار شد ریاست سازمان حفاظت محیط زیست با رئیس جمهور عراق گفتوگویی داشتند تا تعیین تکلیف گرد و غباری که ایران را تحت تاثیر قرار میدهد مشخص شود. همچنین در مراکش نشست تخصصی گرد و غبار با حضور رئیس عمران ملل متحد و رئیس محیط زیست ملل متحد و خانم ابتکار برگزار شد که نتایج مثبت منطقهای و بین المللی در پی داشت. علاوه بر این سه قطعنامه برای گرد و غبار در ماههای گذشته در سازمان ملل متحد تصویب شده است.
وی با اشاره به اینکه وضعیت اهواز نامطلوب است گفت: در این شهر بیشتر بحث آلودگی طبیعی است و با وجود اینکه بیشترین اعتبارات سازمان حفاظت محیط زیست در استان خوزستان هزینه شده و بیشترین مصوبههای دولت برای این استان بوده است، هنوز مشکل آلودگی هوای اهواز که بیشتر ناشی از گرد و غبار و آلودگی طبیعی است حل نشده است. در اهواز اقداماتی چون کاهش میزان سوخت ورودی به واحدهای فراوری اهواز، شکسته شدن سدها و احیای هورالعظیم صورت گرفته است ولی همچنان مشکلات آلودگی در این شهر وجود دارد و ما به تلاشهای خود ادامه میدهیم تا شاخص آلودگی را پایین بیاوریم.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه برخورد با صنایع تشدید شده است، گفت: سازمان محیط زیست تولید کننده آلودگی نیست بلکه ناظر بر کنترل آلودگی است. تعداد نیروگاههای تبدیل شده و تعداد صنایع و پالایشگاههایی که اخطاریه دریافت کردهاند نشان میدهد که سازمان حفاظت محیط زیست از وظایف خود ذرهای کوتاه نیامده است.
متصدی با اشاره به اینکه با بررسی وضعیت تغییرات غلظت آلایندهها در سه سال متوالی 92 تا 94 متوجه کاهش روند آلودگی در کشور میشویم ادامه داد: میانگین اوزون در حال کاهش است. واضح است که برای کاهش و کنترل آلایندهها ابتدا باید آلایندهها را تثبیت کنیم که در حال حاضر علاوه بر تثبیت به نقطه کاهش آلایندهها نیز رسیدهایم. با همه این وجود چطور برخی میتوانند اطلاعات دروغ ارائه دهند؟
وی با بیان اینکه برنامههای زیست محیطی حداقل پنج ساله است اظهار کرد: برنامه کاهش آلودگی هوا یک برنامه 10 ساله است و برآوردها، دادهها و اطلاعات نشان میدهد که شاخص آلودگی هوا نسبت به سال 92 در حال کاهش است. بنابراین دادهها به هیچ وجه ساختگی نیست و ما میتوانیم این دادهها را در اختیار همه قرار دهیم. سازمان به هیچ وجه نمیخواهد با مردم و کار خود بازی کند.
متصدی با اشاره به اینکه طوفانهای گرد و غبار و اینورژن طبیعی است ولی باید از طریق مدیریت منابع آبی، کشاورزی و خاک به سمت تثبیت وضعیت زمین حرکت کنیم، اظهار کرد: طی سه سال گذشته تکمیل بنزین یورو4 بیش از 40 میلیون لیتر صورت گرفته است همچنین با بررسی میزان گوگرد گازوئیل متوجه میشویم که در سال 91 میزان گوگرد 275 ppm بوده ولی این میزان تا سال 95 به 50 ppm کاهش یافته است.
وی با اشاره به اینکه حذف حلالهای صنعتی پتروشیمی از دیگر اقدامات در زمینه کاهش آلودگی هوا بوده است افزود: تا کنون طرح کهاب تا 50 درصد اجرایی شده است. علاوه بر این پایش و آنالیز سوخت هر سه ماه یکبار به منظور ارزیابی بنزن و آروماتیک سوخت انجام میشود زیرا از نگاه ما علت و علل آلودگی هوا سوخت است که باید کنترل شود.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه در سال 91 میزان بنزن در بنزین توزیع شده در کلانشهرها 2/2 درصد بوده است گفت: این در حالیست که میزان بنزن بنزین امروز به یک درصد یعنی سطح استاندارد رسیده است و در حقیقت میزان بنزن 50 درصد کاهش یافته است. این موضوع بر همگان روشن است که بنزن سرطان زاست و تنفس در هوایی که بنزن دارد به قطع فرد را دچار سرطان میکند. بنزن در پایش آلودگی هوا سنجش نمیشود ولی سازمان حفاظت محیط زیست این آلاینده را پایش میکند و اگر طرح کهاب به طور کامل اجرایی شود بنزن هوا را به حد زیادی کاهش میدهیم و به زیر 10 ppb میرسانیم.
وی با اشاره به اینکه ارتقای استاندارد خودروها از یورو2 به یورو4 از جمله اقدامات کشور در حوزه کاهش آلودگی هوا است افزود: جلوگیری از شماره گذاری خودروهای دیزلی فاقد فیلتر از آذرماه سال 94، جلوگیری از تولید خودروهای بنزینی تولید داخل فاقد استاندارد یورو4، توقف تولید موتورسیکلتهای کاربراتوری از مهر سال 95، ارائه بسته حمایتی تولید خودروها و موتورسیکلتهای هیبریدی و برق، بازنگری در تصویب حدود مجاز معاینه فنی خودروها و راه اندازی سیستم یکپارچه معاینه فنی خودرو از دیگر اقدامات به منظور کاهش آلودگی هوا است.
متصدی با بیان اینکه در حال حاضر 11 میلیون موتورسیکلت در ایران وجود دارد گفت: در حقیقت به ازای هر خودرو پنج موتورسیکلت در کشور داریم بنابراین مجاب کردن کارخانههای تولید کننده موتورسیکلتها برای جلوگیری از تولید موتورسیکلتهای کاربراتوری کار بسیار دشواری بود و پنج روز آلودگی نمیتواند کل فعالیتهای چهار ساله را تحت تاثیر قرار دهد. با قاطعیت میگوییم که در هیچ دورهای به اندازه این دوره برای کاهش آلودگی هوا فعالیت نشده است. در دوره هشت ساله گذشته فعالیتها کاملا متوقف بوده است.
وی با بیان اینکه در دورهای شاخص کیفیت هوا به 200 میرسید ولی به مردم اعلام نمیکردند گفت: در سالهای گذشته زمانی که شاخص کیفیت هوا به بالای 200 میرسید کمیته اضطرار تشکیل می شد، در حالیکه طی دو سال گذشته تصویب شد که به محض اینکه شاخص به بالای 150 برسد کمیته اضطرار تشکیل شود.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه سود بازرگانی خودروهای هیبریدی وارداتی به صفر رسیده است افزود: معاینه فنی در دورهای به یک مقوله بغرنج تبدیل شده بود و تقلبات بسیاری در آن صورت میگرفت ولی در حال حاضر سیستم سیمفا یا سیستم الکترونیکی کنترل معاینه فنی فعالیت میکند. همچنین استاندارد خودروهای وارداتی یک پله بالاتر از خودروهای داخلی است. به طوریکه خودروهای وارداتی باید استاندارد یورو5 داشته باشند. در دورهای حداکثر مصرف گاز نیروگاهها 50 درصد بوده ولی امروز حداقل به 90 درصد افزایش یافته است.
متصدی با بیان اینکه تمام نیروگاههای بخاری و گازی را ملزم به سیکل ترکیبی کردیم گفت: سعی داریم با این اقدامات به تعهدات مورد نظر خود در ارتباط با تغییر اقلیم و آلودگی هوا و افزایش راندمان دست یابیم.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه در حال حاضر 200 ایستگاه پایش آلودگی در سراسر کشور داریم افزود: اولویت ما هشت کلانشهر کشور است ولی برای کل کشور برنامه ریزی داریم و همه مردم ایران برای سازمان محیط زیست مهم هستند و سعی داریم کیفیت هوا را در همه نقاط کشور پایش کنیم تا اگر آلودگی در شهر کوچکی هم اتفاق افتاد با آن مقابله کنیم.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه هر پروژه جدیدی که به نحوی با آلودگی هوا ارتباط داشته باشد باید گزارشات ارزیابی خود را و گزارشات مقابله با آلودگی هوا را ارائه دهند، گفت: در کلیه صنایع باید هر سه ماه یکبار از طریق 400 آزمایشگاه معتمدی که در سراسر کشور وجود دارد خوداظهاری داشته باشند.
متصدی با اشاره به اینکه در حال حاضر هیچ خودرویی بدون استاندارد یورو4 شماره گذاری نمیشود گفت: به صورت رندوم در دو مرحله تولیدی از خودروها تست میگیریم. همچنین کارگروههای کاهش آلودگی هوا در ستاد مرکزی و در استانها به طور مرتب برگزار می شود. طی هشت سال دوره قبل تنها دو جلسه کارگروه کاهش آلودگی هوا تشکیل شده بود. این در حالیست که طی دو سال گذشته این کارگروه 20 جلسه تشکیل داده است.
وی ادامه داد: این کارگروه به منظور مدیریت صحیح و یکپارچه دستگاههای مختلف که با آلودگی هوا در ارتباط هستند را کنار هم مینشاند همچنین گزارش عملکرد دستگاههای مختلف در راستای اجرای راهکارهای کاهش آلودگی هوا منتشر شده است.
وی با اشاره به اینکه به منظور کاهش میزان انتشار گازهای گلخانهای برنامه اقتصاد کم کربن در دولت به عنوان پیوست برنامه ششم توسعه تصویب شد، گفت: در نشست تغییرات اقلیم مراکش در مورد موضوعات مختلف مربوط به منافع کشورها بحث شد. اگر در این اجلاسها بر سر منافع ایران صحبت و رایزنی نکنیم معلوم نیست چه اتفاقی برای ایران میافتد. در حال حاضر ایران رتبه 9 دنیا را از لحاظ تولید گازهای گلخانهای دارد. بنابراین باید مواضع کشور خود را در ارتباط با این مقوله مشخص کنیم که مواضع کشور در همین مذاکرات رقم میخورد. بنابراین مواضع ایران در ارتباط با تغییر اقلیم با توجه به حضور فعال تیم مذاکره کننده ایرانی تبیین و تدوین شد و در نشست مراکش لحاظ شد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه برخی متاسفانه بدون در نظر گرفتن مواضع ایران و صلاح نظام صحبتهایی درباره نشست مراکش داشتند و آب در آسیاب دشمن ریختند، گفت: ایران طبق توافقنامه پاریس پذیرفته که انتشار گازهای گلخانهای را تا 4 درصد بدون شرط و هشت درصد دیگر به شرط رفع تحریمها داشته باشد. در موافقتنامه پاریس کمکهای مالی و انتخاب تکنولوژی جزو پیش شرطهای ما برای اجرایی کردن تعهدات است که در بیانیه مراکش نیز تاکید بسیاری برای اجرایی شدن این موافقتنامه وجود داشت که این موضوع دستاورد کمی نیست ولی در این میان برخی افراد بدون هویت، عنوان کردند که در مراکش چه اتفاقی میافتد که محیط زیست باید حضور داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه تدوین برنامه برش یکساله کاهش آلودگی هوا که هفته گذشته در هیات دولت تصویب شد از دیگر برنامههای کشور برای کاهش آلودگی هوا بوده است اظهار کرد: 50 نوع پروژه در ایران باید گزارش ارزیابی ارائه دهند. در سال جاری 37 پروژه رد شده که 14 پروژه آن مربوط به سدسازیها بوده است. همچنین بازنگری قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا در قالب لایحه هوای پاک به مجلس ارائه شد. علاوه بر این بازنگری و ارتقای حدود مجاز معاینه فنی خودرو و تصویب آن در شورای عالی محیط زیست و بازنگری و تکمیل حدود مجاز خروجی آلایندههای هوا از سایر اقدامات برای کاهش آلودگی هوای کشور است.