به گزارش خبرگار بانک و صنعت، مسعود خوانساری رئیس اتاق تهران نیز در مراسم تقدیر از واحدهای نمونه استان تهران، با اشاره به دشواریهایی که تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی در سالهای 1397 و 1398 متحمل شدهاند، گفت: دوران سختی برای فعالان اقتصادی در 2سال اخیر سپری شده است، بهویژه پس از جهش نرخ ارز، بسیاری از تولیدکنندگان دچار مشکل شدند؛ اما با وجود همه این نارساییها صحنه را خالی نکردند.
ضربه سنگین تحریمها به محیط کسب و کار کشور
خوانساری در ادامه با بیان اینکه تحریمها نیز ضربه سنگینی به محیط کسب و کار کشور وارد کرده است، افزود: خاصیتی که این تحریمها برای اقتصاد ایران داشت توجه به حل مشکلات تولید داخل بود.
وی ادامه داد: در سالهای گذشته، شکایات بسیاری در خصوص تثبیت نرخ ارز از سوی تولیدکنندگان به اتاق تهران منعکس شده است. اما مساله این است که دولتها در ایران در مقاطعی که با افزایش درآمدهای نفتی مواجه میشوند، با تثبیت نرخ ارز به افزایش واردات گرایش پیدا میکنند و با کاهش درآمد نفت، به تولید داخل روی میآورند. این موج حرکت سینوسی در طول دهههای گذشته، مانع از توسعه صنایع شده است.
رئیس اتاق تهران با اشاره به اینکه از زمان متعادل شدن نرخ ارز، تولید برخی کالاها رشد را تجربه کرده است، گفت: برای مثال، صنعت پوشاک که به دلیل تثبیت نرخ ارز و قاچاق در محاق قرار داشت که پس از تعدیل شدن نرخ ارز رونق گرفت. صنایع کاشی و سرامیک و صنایع غذایی نیز توانستهاند در سال جاری خود را بازیابی و احیا کنند و علاوه بر افزایش میزان و کیفیت تولید، بخشی از محصولات خود را صادر کنند.
مسعود خوانساری: دولت خود را از تجربه و نظرات و مشورت بخش خصوصی بی نیاز میداند و همین نگرش، آسیبهای بسیاری را پدید آورده است / اثرات مخرب تحریمهای داخلی بیشتر است
مسعود خوانساری ادامه داد: اگر تحریمهای خارجی در بروز برخی مشکلات در فضای کسب و کار موثر بوده است اما اثرات مخرب تحریمهای داخلی بیشتر بوده است. مساله این است که دولت خود را از تجربه و نظرات و مشورت بخش خصوصی بی نیاز میداند و همین نگرش، آسیبهای بسیاری را پدید آورده است.
عدم توجه دولت به پیشنهادات اتاق تهران
وی با اشاره به صدور بیش از 40 تا 50 بخشنامه پس از جهش نرخ ارز گفت: تمام این بخشنامهها نقیض دیگری بوده و این وضعیت، ناشی از آن بود که بخش خصوصی طرف مشورت قرار نگرفت. برای مثال در مورد واقعی شدن نرخ بنزین، اتاق تهران از سال گذشته پیشنهادات مشخصی را به دولت ارائه کرد.
رئیس اتاق تهران خاطر نشان کرد: به گزارش خود دولت سالانه حدود 1300 میلیارد تومان یارانه به صورت غیرهدفمند توزیع میشود که باید تدابیری برای حذف آن اندیشیده شود اما عملاً توجهی به پیشنهادات نمیشود.
خوانساری سپس به همکاری اداره استاندارد استان تهران با اتاق بازرگانی تهران در قالب تفاهمنامهای که سال گذشته به امضا رسیده است، اشاره کرد و گفت: امضای این تفاهمنامه نشانگر آن است که سازمان استاندارد خود را از مشورت بخش خصوصی بی نیاز نمیداند و نتیجه آن است که در میان سازمانهای دولتی، سازمان استاندارد کمترین اعتراضها و نقدها را از طرف بخش خصوصی دریافت میکند. چرا که در این سازمان گوش شنوا وجود دارد و نظرات بخش خصوصی شنیده میشود.
نیاز اقتصاد کشور به رونق تولید
وی با بیان اینکه اقتصاد کشور به رونق تولید نیاز دارد، افزود: امروز کشور به رونق و بهبود تولید نیاز دارد، تولیداتی که بر محور صادرات متمرکز است. این تولیدات قابل صدور به کشورهای همسایه است و برای افزایش صادرات به این مقاصد، نیاز است که موانع صادرات برطرف شود. رفع موانع صادرات نیز مستلزم آشتی دولت و سیاستگذار با فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان و بازرگانان است. در این صورت، تحریمها که ضربه جدی را به اقتصاد وارد کرده به یک فرصت تبدیل خواهد شد.
مسعود خوانساری: امیدآفرینی نیاز امروز کشور
رییس اتاق تهران همچنین با بیان اینکه نیاز امروز کشور امیدآفرینی است، تاکید کرد: امید وقتی به جامعه تزریق میشود که مشکلات تولید و تجارت برطرف شود و این جز با مشورت و همدلی میان حاکمیت و بخش خصوصی محقق نمیشود.