به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت,با وجود کمبود منابع و قفل شدن منابع بانکها، مانده تسهیلات کل بانکها و موسسات اعتباری در پایان سال 94 به رقم 729 هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به سال 93 معادل 16.9درصد رشد کرده است.
رشد 17 درصدی تسهیلات و بدهی تسهیلاتگیرندگان به بانکها نسبت به رشد 30 درصدی نقدینگی و رشد 23.3 درصدی سپردههای غیردولتی کمتر بوده و نشاندهنده تداوم سیاست انضباط مالی سیستم بانکی است و از مجموع 1017 هزار میلیارد تومان نقدینگی و 980 هزار میلیارد تومان سپرده بخش غیردولتی 729 هزار میلیارد تومان آن مانده تسهیلات بانکها و موسسات اعتباری است.
سهم 60 درصدی خصوصیها از تسهیلات
از این مبلغ بانکهای خصوصی و خصوصی شده و موسسات اعتباری با مبلغ 436 هزار میلیارد تومان و رشد 18.4درصدی سهم 60 درصدی از کل تسهیلات بانکها و موسسات اعتباری داشتهاند.
بانکهای تجاری نیز با رشد 17.6 درصدی مانده تسهیلاتی معادل 111هزار میلیارد تومان داشتهاند که سهم 15 درصدی از کل مانده تسهیلات داشتهاند.
بانکهای تخصصی نیز با مانده 182هزار میلیارد تومان و رشد 12.8 درصدی سهم 25 درصدی از کل تسهیلات بانکها و موسسات اعتباری داشتهاند.
این آمارها نشان میدهد که اولا رشد تسهیلات بانکهای تخصصی نسبت به قبل و دورهیی که تسهیلات مسکن مهر با رشد بالا تزریق میشده کمتر شده است اما همچنان سهم قابل توجه 25 درصدی بانکهای تخصصی را نشان میدهد.
اما مانده تسهیلات بانکهای خصوصی رشد بالاتری نسبت به بانکهای تخصصی و تجاری دولتی داشتهاند و با رشد 18.4درصدی، میزان تسهیلات و رشد بالاتری را به خود اختصاص دادهاند. در سال 93 سهم بانکهای تخصصی با حدود 28 درصد و سهم بانکهای غیردولتی با 56 درصد و سهم بانکهای تجاری با 16 درصد تسهیلات بوده است.
سهم 11 درصدی مطالبات معوق
سرفصل سایر در تسهیلات بانکها و موسسات اعتباری نشان میدهد مطالبات معوق که با تاخیر در پرداخت اقساط مواجه شدهاند یا تسهیلاتی که سررسید گذشته محسوب میشوند در سال 94 با رشد 10.6درصدی مواجه شده و سهم این نوع تسهیلات به 11 درصد کل تسهیلات بانکها و موسسات اعتباری رسیده است.
به نوشته تعادل، مانده مطالبات معوق براساس آمار پایان سال 94 به رقم بیش از 80 هزار 250 میلیارد تومان رسیده و با وجود آنکه در سه سال گذشته بخش قابل توجهی از مطالبات بانکها و موسسات اعتباری استمهال شده و با کاهش نرخ سود بانکی در چارچوب قراردادهای جدید با نرخهای روز دوباره به سیستم تسهیلات عادی بازگشته است اما همچنان رقم بزرگی از تسهیلات بانکها را مطالبات معوق تشکیل میدهد که 11درصد کل مانده تسهیلات بانکها و موسسات اعتباری است. سهم مطالبات غیرجاری از کل تسهیلات بانکها در بانکهای مختلف بین 9 تا 18 درصد در نوسان است و برخی بانکها مطالبات معوق و غیرجاری خود را به زیر 10 درصد کاهش دادهاند اما برخی دیگر از بانکها همچنان با سهم بالای مطالبات و تسهیلات غیرجاری خود مواجه هستند. اما میانگین سهم مطلبات غیرجاری به کل تسهیلات بانکها حدود 11درصد اعلام شده و نشان میدهد که استمهال و کاهش نرخ سودهای تسهیلات بانکها نیز نتوانسته این رقم را به زیر 10 درصد کاهش دهد و همچنان بیش از 80 هزار میلیارد تومان از تسهیلات بانکها به صورت مطالبات معوق باقی مانده و مشکلات بسیاری را برای بانکها ایجاد کرده و هزینه تامین منابع آنها را افزایش داده است.
سهم مشارکت مدنی به 44 درصد رسید
با وجود تلاش سیستم بانکی برای رشد سهم عقود مبادلهیی همچنان سهم مشارکت مدنی از کل تسهیلات رو به افزایش است و این موضوع نشاندهنده این واقعیت است که بانکها و وام گیرندگان برای تامین نیازها و سود خود تمایل بیشتری به دریافت و پرداخت عقود مشارکت مدنی دارند. مشارکت مدنی که قبلا سهمی بالاتر از 30 درصد داشته اکنون به سهم 44 درصدی از کل مانده تسهیلات بانکها رسیده و مانده آن به رقم 320 هزار میلیارد تومان رسیده است. کارشناسان پیشبینی میکنند که به خاطر نیاز بالای واحدهای تولیدی و فعالان اقتصادی، مشارکت مدنی همچنان سهم عمدهیی از تسهیلات بانکها خواهد داشت و به خاطر سود بالای آن و امکان پرداخت سود بیشتر و راحت بودن دریافت این نوع تسهیلات از بانکها، مشتریان و بانکها تمایل بیشتری به عقود مشارکت مدنی دارند. به طوری که رشد تسهیلات مشارکت مدنی در سال 94 معادل 22.6 درصد بوده که بالاترین رشد را نسبت به سایر عقود تسهیلات بانکها داشته است.
رشد منفی فروش اقساطی
در رتبه دوم، فروش اقساطی با مانده 180هزار میلیارد تومان قرار دارد که اگر چه نسبت به سال قبل رشد منفی 2 درصدی داشته اما همچنان سهم 24.7درصدی خود را حفظ کرده و نشاندهنده این واقعیت است که بانکها و تسهیلات گیرندگان، تمایل بیشتری به قراردادهای عقود مشارکت مدنی به جای فروش اقساطی دارند و به تدریج از سهم فروش اقساطی که درسالهای پیش حدود 30 درصد کل تسهیلات بانکها بوده کاسته شده و به زیر 25درصد رسیده اما سهم مشارکت مدنی که حدود 34 درصد بوده افزایش یافته و به 44 درصد کل تسهیلات بانکها رسیده است.
وام ازدواج، سهم قرضالحسنه را حفظ کرد
در رتبه سوم عقود تسهیلات بانکها از نظر میزان مانده تسهیلات، قرضالحسنه قرار دارد که اگرچه در سالهای اخیر با کاهش سهم مواجه بوده اما در سال 94 و به دنبال رشد وامهای ازدواج و تاکید مجلس و دولت و بانکها برای پرداخت وام ازدواج، مانده تسهیلات قرضالحسنه با رشد 15.5درصدی مواجه شده و با رقم 36 هزار میلیارد تومان 5 درصد کل تسهیلات بانکها را به خود اختصاص داده است.
رشد اندک جعاله
در رتبه چهارم مانده تسهیلات بانکها، وام جعاله یا تعمیرات مسکن و ساختمان و اموری شبیه آن قرار دارد که با رشد اندک 6.8 درصدی سهم 4.2 درصدی از کل تسهیلات بانکها دارد و مانده آن به 30 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.
رشد شتابان مرابحه
نکته حایز اهمیت در مانده تسهیلات بانکها، رشد شتابان وام مرابحه از طریق کارتهای خرد کالا و خودرو و... است که به مشتریان امکان میدهد، متناسب با نیاز خود اقدام به خرید کالاهای بادوام و داراییها کند. این نوع وام با اینکه به تازگی و پس از سالها تلاش برای تدوین و پذیرش آن راهاندازی شده اما به خاطر جذابیت آن در سال 94 توانست در مدتی کوتاه و از تیرماه 94 تا پایان سال و ظرف 9 ماه، مانده خود را به 27 هزار میلیارد تومان برساند.
رشد 29درصدی مشارکت حقوقی
مشارکت حقوقی نیز از رشد قابل توجه 29 درصدی در سال 94 مواجه شده و با اینکه سهم آن به 3.4 درصد محدود شده و حتی کمتر از سهم عقود تازه وارد مرابحه بوده و مانده آن 24.8 هزار میلیارد تومان است اما با رشد زیادی مواجه شده و نشان میدهد که این نوع وام نیز از اقبال قابل توجهی در بازار پول و بانکها همراه است.
سهام کم و سابقه بالای مضاربه
وام مضاربه با رقم مانده 17هزار میلیارد تومانی و با وجود سابقه بالای آن در سیستم بانکی کشورهمچنان با سهم اندک 2.3 درصدی و رشد کم 9.7 درصدی مواجه بوده است و نشان میدهد که با سهم محدود خود همچنان یکی از عقود تسهیلات بانکهای کشور است.
سهم اندک تسهیلات مولد با سرمایهگذاری مستقیم
با وجود جذابیت و کارایی و مولد بودن سرمایهگذاری مستقیم که میتواند در مسیر توسعه صنعتی کشور مفید باشد اما این نوع تسهیلات با سهم کم 1.1درصدی از کل تسهیلات بانکها همراه است و مانده آن با 7.9 هزار میلیارد تومان و رشد 10.6درصدی، نشانه کمتوجهی بانکها و تسهیلاتگیرندگان به این نوع وام است. در حالی که ساختوساز و طرحهای صنعتی از طریق سرمایهگذاری مستقیم بانکها و بخش خصوصی میتواند در مولد بودن این نوع وام و اثرگذاری آن بر توسعه صنعتی کشور مفید باشد و لازم است که به این نوع عقود توجه بیشتری شود.
رشد صفر درصدی سلف
معاملات و تسهیلات سلف که تاریخچهیی طولانی در تاریخ اقتصاد ایران دارد با رقم مانده 2.59هزار میلیارد تومانی و سهم اندک4/0 درصدی، رشد صفر درصدی در سال 94 داشته و نشان میدهد که این نوع وام از اقبال کمی بین وام گیرندگان برخوردار است.
اجاره به شرط تملیک در حال حذف شدن
سهم اجاره به شرط تملیک که میتواند راهکار مفیدی برای مالکیت مستاجران به شکلهای مختلف و با پرداخت اقساط باشد تا به تدریج مستاجر با پرداخت اقساط بتواند مالک مسکن، مغازه، خودرو یا هر دارایی دیگری شود، به حدی سهم خود را از مانده تسهیلات از دست داده که تقریبا در حال حذف شدن است و مانده محدود 1.76هزار میلیارد تومانی آن سهمی بسیار کم حدود 2/0درصد را به خود اختصاص داده و جالب این است که در سال 94 با رشد منفی 37 درصدی نسبت به سال 93مواجه شده است.