در حالی که در گذشته پول برگ سبز چای کشاورزان هز 15 روز یکبار پرداخت می شد و کشاورز چایکار هر چند محدود ، اما امکان مانور داشت، طی دو سال اخیر و به خصوص سال گذشته آنقدر در پرداخت بهای برگ سبز تاخیر شد که بخشی از صنعت چای کشور روی زمین ماند.
در گزارش هایی در همان ماه ها نیز گفته شد، اگر امروز به داد کشاورز نرسید، سالهای بعد هم به محصول کم بازده خود توجه نمی کند و باغها را به بساز بفروش های ، فروخته و خود روانه شهر می شود. بساز بفروش ها نیز از نقاط مختلف وارد استان شده و ساختمان های بی قواره و غیر استاندارد ساخته و گران تحویل همین مردم می دهند، کاری که در یک تا دو دهه قبل به علت بی توجهی انجام شده است.
پول چایکاران پرداخت نشد و آن ها نیز امکان آماده سازی باغها را نداشتند و اگر چند نماینده استان گیلان در مجلس سخنرانی هایی کردند، اما تاثیر نداشت و امروز در همان شرایط قرار گرفته ایم. امروز نیز به مسوولان چای کشور، مسوولان استانهای شمالی و دولت اعلام می کنیم ، اگر به این صنعت توجه نشود ، تا دو دهه آینده از چای داخلی خبری نیست و باید فقط وارد کننده باشیم و این جمله از خاطرتان نرود.
ایرج هوسمی رییس اتحادیه چایکاران شمال در همین خصوص با اشاره به پایان برداشت چین اول برگ سبز چای از باغات شمال اظهار کرد: میزان چای برداشتشده 20 درصد کمتر از سال گذشته بوده است . وی نیز متاسفانه علت کاهش برداشت برگ سبز چای را آماده نبودن باغات برای تولید عنوان و اظهار کرد: در زمستان سال گذشته به دلیل عدم پرداخت مطالبات چایکاران از خرید تضمینی برگ سبز، کشاورزان تهیدست بوده و عملیات فنی در باغات چای را انجام ندادند و همچنین کود به موقع در باغات توزیع نشد .
رییس اتحادیه چایکاران شمال با بیان اینکه چین اول برداشت چای از پنجم اردیبهشتماه تا 15 اردیبهشتماه انجام میشود، گفت: هنوز بهای برگ سبز چیدهشده در دوره اول پرداخت نشده اما برگ سبز تحت نظارت ناظران سازمان چای درجهبندی و به کارخانجات چای تحویل داده شده است.
به گفته هوسمی 25 درصد از برگ سبز چای برداشت شده در چین بهاره درجه یک و 75 درصد از محصول درجه دو بوده است.
وی خاطر نشان کرد: هر کیلو چای درجه یک در سال جاری 700 تومان و هر کیلو چای درجه دو 390 تومان به صورت تضمینی قرار است خریداری شود. سال گذشته هر کیلو برگ سبز چای درجه یک 600 تومان و درجه دو 330 تومان قیمتگذاری و خریداری شد.
مسوولان وزارت کشاورزی و دولت اگر می خواهند صنعت چای ایران در همین حد و اندازه باقی بماند" احیا لازم نیست" باید به جای حرف و شعار در عمل چایکار را حمایت کنند و با افزایش قیمت محصول و تقویت بنیه اقتصادی خانواده های چایکار و حتی دادن یارانه ها و خرید به هنگام و پرداخت بهای برگ سبز اقدام عملی و شایسته بردارند.
به عنوان یک رسانه ، رسالت و تکلیف خود را انجام دادیم ، حالا دیگر نوبت مسوولان به خصوص وزارت جهاد کشاورزی و مسوولان کشاورزی و اجرایی استان های گیلان و مازندران است که حرکت کنند.