رحیم قربانی مدیر عامل صندوق توسعه ملی در نشست خبری امروز خود گفت: مهمترین اولویت صندوق توسعه ملی حمایت از فعالیت بخش خصوصی است که در این راستا پروژه های مهر ماندگار به هیچ عنوان جزء پروژه های دولتی نمی باشد بلکه مربوط به بخش خصوصی برای ساخت پالایشگاه و نیروگاه است.
وی تصریح کرد: صندوق براساس قانون بودجه سال 91 مکلف به پرداخت 5 درصد از منابع ارزی خود یعنی بالغ بر 5 میلیارد دلار به بخش صنعت حمل و نقل هوایی کشور شده است که اگر این مورد از سوی مجلس در بودجه سال 91 گنجانده نمی شد باز هم صندوق به هر میزانی که صنعت هواپیمایی کشور نیاز به مبالغ ارزی برای خرید تجهیزات هواپیمایی از جمله هواپیما داشت در اختیار این بخش قرار می داد.
قربانی با بیان اینکه براساس ماده 84 قانون صندوق توسعه ملی دولت می تواند فقط 20 درصد سهام بخش های غیر دولتی را در اختیار داشته باشد گفت: در حال حاضر وزارت خانه ها دنبال حمایت از بخش خصوصی براساس سیاست های کلی اصل 44 هستند که در این سیاست ها حمایت از بخش خصوصی به منظور رونق فعالیت های اقتصادی و حتی بخش تعاونی مورد توجه جدی قرار گرفته است به همین علت اگر صندوق در هرجا ببیند که سهام دولت بیشتر از 20 درصد است اجازه اخذ تسهیلات ریالی و ارزی به متقاضیان نمی دهد.
قربانی در ادامه در خصوص احتمال تبدیل شدن وضعیت صندوق توسعه ملی به حساب ذخیره ارزی گفت: حساب ذخیره ارزی براساس برنامه سوم توسعه تاسیس شد که این حساب به هیچ عنوان نتوانست بیش از 13 میلیارد دلار تسهیلات در اختیار بخش های خصوصی قرار دهد ضمن آنکه این حساب دارای هیئت امنا و هیئت عامل بود.
وی ادامه داد: ساختار صندوق توسعه ملی براساس ماده 84 قانون تشکیل صندوق توسعه ملی دارای سه رکن اساسی از جمله اساسنامه، هیئت عامل و هیئت نظارت است که پس از تعیین نظر و صلاحدید این سه رکن اقدامات لازم در خصوص تعیین میزان قرار داد با بانک های عامل تصمیم گیری نهایی می شود.
وی با بیان اینکه اصلاحات انجام شده در خصوص صندوق توسعه ملی در قانون بودجه سال 91 عنوان شده اظهار داشت: براساس تبصره 2 قانون بودجه سال 91 ، امسال 3 درصد به منابع صندوق توسعه ملی اضافه می شود که این موضوع کاملا مطابق با قانون صندوق توسعه ملی در خصوص افزایش سالانه 3 درصدی منابع مالی این صندوق است.
وی ادامه داد: براساس ماده 84 برنامه پنجم توسعه اصلاحات جدی در صندوق توسعه انجام می شود که براین اساس سال گذشته 10 درصد از منابع این صندوق برای توسعه بخش کشاورزی از طریق تزریق منابع ارزی به بانک عامل یعنی بانک کشاورزی در نظر گرفته شده بود که امسال هم همانند سال گذشته منتهی بدون ذکر نام قرار شده است 10 درصد از منابع این صندوق بابت توسعه بخش کشاورزی به بانک های موردنظر پرداخت شود.
وی درباره نحوه بازپرداخت تسهیلات ریالی و ارزی پرداخت شده از سوی این صندوق گفت: براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی کسانی که تسهیلات ریالی از صندوق دریافت کرده اند بازپرداختشان به صورت ریالی و بخش هایی که تسهیلات ارزی دریافت کرده اند بازپرداختشان به صورت ارزی تعیین شده است.
* پرداخت 10 درصد از تسهیلات این صندوق به بخش صنعت و معدن
قربانی ادامه داد: در بخش صنعت و معدن به استثنا مسکن تاکنون 10 درصد از منابع این صندوق به توسعه این بخش اختصاص پیدا کرده است ضمن آنکه براساس قانون مقرر شده 2 درصد از این مبلغ به کمیته امداد و سازمان بهزیستی برای طرح های اقتصادی اشتغالزا پرداخت شود.
* پرداخت 2 میلیارد دلار برای توسعه قطارهای شهری کلان شهرها
مدیرعامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه این صندوق آمادگی کامل دارد که تسهیلات ارزی مورد نیاز شرکت های قطارشهری کلان شهرها را تامین کند گفت: در همین راستا مبلغ 2 میلیارد دلار برای به روزسازی و تجهیز مترو کلان شهرها در نظر گرفته شده که صندوق توسعه ملی آمادگی خود را به شرکت های قطارشهری اعلام کرده به همین منظور فقط شرکت قطارهای شهری مشهد در سال گذشته توانسته با اعلام بانک عامل خود منابع ارزی موردنیاز خود را از این صندوق دریافت کند.
وی ادامه داد: این صندوق آمادگی کامل برای پرداخت تسهیلات ارزی به مترو تهران را دارد.
* اختصاص 18 درصد از منابع صندوق توسعه ملی برای توسعه صنایع بالادستی نفت و گاز
علی قربانی درباره آخرین وضعیت پرداخت تسهیلات ارزی به صنایع نفت و گاز کشور گفت: سهم وزارت نفت از درآمد حاصل از فروش نفت و سایر فرآورده های مربوط به آن براساس قانون 14.5 درصد است که این میزان جوابگوی توسعه عملیات اکتشاف در میادین مشترک نفتی ایران نیست به همین منظور براساس قانون 18 درصد از منابع صندوق توسعه ملی برای توسعه صنایع بالادستی نفت و گاز با اولویت بهره برداری از میادین مشترک در نظر گرفته شده است.
* زمان بازپرداخت اقساط به صندوق توسعه ملی برای شرکت های هواپیمایی 10 ساله است
قربانی تصریح کرد: هیچ محدودیتی برای پرداخت تسهیلات به بخش تعاونی و خصوصی برای صادرات خدمات فنی و مهندسی وجود ندارد، اگر شرکتی در مناقصه های بین المللی برنده شود تسهیلات ارزی از سوی این صندوق در اختیار شرکت صادرکننده خدمات فنی و مهندسی قرار می گیرد ضمن آنکه این امکان فراهم شده که در صورت برنده نشدن در مناقصه های بین المللی باز هم شرکت های خدمات فنی و مهندسی بتوانند از تسهیلات ریالی و ارزی این صندوق استفاده کنند.
وی ضمن رد این خبر که گفته شده است دیگر شما مدیرعامل صندوق توسعه ملی نیستید گفت: هنوز هیچ اطلاعی به من در خصوص عدم حضور در صندوق توسعه ملی رسما اعلام نشده است و من به هیچ عنوان از جلسه روز پنجشنبه نهاد ریاست جمهوری خبر ندارم.
* تاکنون 14 میلیارد و 670 میلیون دلار قرارداد عاملیت بسته شده است
مدیرعامل فعلی صندوق توسعه ملی افزود: از زمان تاسیس صندوق تا قبل از بسته شدن قرارداد با بانک های صادرات و ملت 14 میلیارد و 670 میلیون دلار قرارداد عاملیت با بانک های عامل بسته شد که با بسته شدن قرارداد با بانک های صادرات و ملت این رقم به 22 میلیارد و 670 میلیون دلار رسید.
* موجودی صندوق توسعه ملی 30 میلیارد دلار است
به گفته قربانی در حال حاضر صندوق توسعه ملی از شرایط ارزی خوبی برخوردار است به طوری که در حال حاضر پس از کسر قراردادهای عاملیت با بانک ها در حال حاضر موجودی این صندوق 30 میلیارد دلار است.
* اضافه شدن 20.5 میلیارد دلار تا پایان سال به صندوق توسعه ملی
رحیم قربانی یادآور شد: براساس برآوردهای انجام شده تا پایان سال جاری 20.5 میلیارد دلار به موجودی صندوق توسعه ملی اضافه خواهد شد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران در خصوص نحوه نظارت بر روی عملکرد بانک ها برای تزریق کامل منابع ارزی به بخش های اقتصادی به منظور خروج ارز از بانک ها گفت: صندوق توسعه ملی برای جلوگیری از خروج ارز به منظور تزریق کامل این تسهیلات ارزی به بخش های اقتصادی دارای معاونت نظارت بر اجرای طرح ها است ضمن آنکه این صندوق پس از دریافت معرفی نامه و یا ارائه برگه دریافت تسهیلات خرد این معرفی نامه ها را به بانک مرکزی ارسال و براساس مقررات موجود از بانک مرکزی می خواهد که نیاز ارزی این بخش ها را از حساب صندوق توسعه ملی خارج و به حساب بانک های عامل منتقل کند.
وی افزود: به هیچ عنوان امکان جابجایی منابع ارزی یک طرح به طرح دیگر وجود ندارد ضمن آنکه تمامی نهادهای نظارتی مانند دیوان محاسبات سازمان بازرسی کل کشور در کنار هیئت نظارت صندوق توسعه ملی نظارت کامل و جامع بر نحوه انتقال منابع ارزی از این صندوق به بانک های عامل و نحوه مصرف آن برای توسعه بخش های اقتصادی کشور دارد و باز هم تاکید می کنم که به هیچ عنوان تحت هیچ شرایطی امکان خروج ارز و انحراف در پرداخت منابع ارزی از طریق صندوق وجود ندارد.
وی در پایان گفت: نرخ سود روزشمار برای بانک کشاورزی به علت آنکه 2.5 میلیارد دلار تسهیلات ارزی پرداخت شده از سوی این صندوق به بانک کشاورزی هنوز تبدیل به منابع ریالی نشده و در اختیار متقاضیان قرار نگرفته نرخ سود روزشمار آن بین 14 تا 15 درصد است