پایدار نماند مال بی تجارت زندگی بهادار تعهدی به ضمانت ملل اپلیکیشن پرداخت صاپ در مقابل اعتماد شما؛ مسئولیم خدمات دیجیتال بانک ایران زمین؛ تجربه ای متفاوت
آرشیو اخبار
روز
ماه
سال
پايگاه اطلاع رساني دفتر مقام معظم رهبري پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري اسلامي ايران خانه ملت - خبرگزاري مجلس شوراي اسلامي پرتال جامع قوه قضائيه جمهوري اسلامي ايران logo-samandehi
  • | انصراف
به کانال تلگرام بانک و صنعت بپوندید بانک و صنعت را در اینستاگرام دنبال کنید
شماره: 464147 تاریخ : 1398/02/18-14:42:01
,8,
نزدیکی به فصل مجامع، عامل انگیزشی بازار

دارابی مطرح کرد؛

نزدیکی به فصل مجامع، عامل انگیزشی بازار

یک کارشناس بازار سرمایه، ریشه موج کنونی ورود نقدینگی به بازار سرمایه را در ورود فعال تر حقیقی ها به این بازار دانست.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از بازار سرمایه، همایون دارابی در پاسخ به این سوال که چه عاملی موجب ورود پول تازه به بورس است، گفت: اگر بخواهیم جریان این نقدینگی را دنبال کنیم تقریبا ریشه موج کنونی ورود نقدینگی در بازار به میانه اسفند 97 برمی گردد.

شاهد ورود نقدینگی حقیقی ها به بازار هستیم

وی توضیح داد: از  19 اسفند تا پایان سال 97 به جز یک روز، همواره خرید حقیقی های بازار بیش از فروش آنها بوده است. بعد از عید نیز به غیر از 4روز تا ابتدای هفته جاری باز همین مساله پابرجا بوده؛ یعنی همواره شاهد ورود نقدینگی از سوی افراد حقیقی هستیم.

دارابی با بیان اینکه چند عامل در این جریان موثر بودند، افزود: نخست اینکه با تغییر مقررات در بازار پول و کاهش نرخ سود بانکی و ماه شمار شدن آن، قدری نقدینگی از آن بازار آزاد و وارد بازار سرمایه شده است؛ در همین حال بازارهای موازی به سطح بسیار بالای اشباع قیمتی رسیده اند.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: الان بازاری مانند بازار خودرو قیمت های عجیبی را تجربه می کند، یا بازار املاک رکود تورمی بالایی دارد. همچنین بازار ارز و سکه چند بار به دلیل اتفاقاتی نظیر اعلام سپاه از سوی امریکا به عنوان یک گروه تروریستی یا قطع معافیت واردات نفت کشورها از ایران تلاشی برای ثبت بازدهی مثبت کرد، اما نتوانست بازدهی خاصی را ثبت کند؛ هم اینها عوامل رکودی در بازارهای موازی بودند.

دارابی با اشاره به اینکه در سوی دیگر، بورس هم با عوامل رونق بخشی مواجه شد، اظهار داشت: عرضه های اولیه در اسفند، گزارش های مطلوب اسفند و فروردین شرکت ها و همچنین نزدیک شدن فاصله ارز نیمایی و سنا موجب شد تا انگیزه های مثبتی برای بازار پدید بیاید که همچنان نیز ادامه داشته و ما شاهد تداوم ورود نقدینگی به بازار هستیم.

وی افزود:  البته چند عامل دیگر هم در این مسیر  خود نمایی کردند؛ از جمله حمایت دولت از بازار سرمایه و همچنین نزدیک شدن فصل مجامع و پرداخت سود نقدی به کمک بازار آمده است.

دارابی در پاسخ به این سوال که عوامل اثر گذار بر روند بازار سهام در این روزها شامل چه مواردی است و این عوامل تا چه میزان بنیادی هستند ، گفت: در بخش عملکرد سال 97 و فروردین 98 عوامل بنیادی در بازار دخیل بودند؛ مهمترین مساله علی رغم فشار تحریمی افزایش میزان فروش و سود آوری شرکت ها ناشی از دو عامل ارز و تورم است.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: بنگاه ها علیرغم سختی های موجود توانسته اند خود را تا حدودی با شرایط کنونی منطبق کنند.

مجامع؛ عامل انگیزشی بازار

وی همچنین با اشاره به اینکه نزدیکی به فصل مجامع و انتشار صورت های مالی شرکت ها روی کدال تاثیر مهمی در تصمیم گیری سهامداران دارد، گفت: بازار سرمایه یک عامل انگیزشی خیلی بالا به نام سود نقدی دارد و این یک تفاوت جدی میان بازار سرمایه و بازارهای کالایی است یعنی سرمایه گذاران در بازار خودرو یا ارز یا طلا چنین بازدهی را دریافت نمی کنند.

دارابی خاطرنشان کرد: بازار سرمایه یک عامل برتری نیز نسبت به بازار پول و اجاره املاک دارد و آن بیشتر بودن نرخ رشد این بازدهی نقدی است؛ یعنی در برابر میزان بازدهی اجاره املاک بیشتر است - در اکثر شرکت ها - و در برابر، نرخ ثابت بازار پول قابلیت افزایش دارد. از این رو همیشه نزدیکی به فصل مجامع یک عامل انگیزشی برای بازار است.

وی با تاکید بر اینکه پاسخگویی به این عطش به علت حساس بودن باید با ظرافت انجام شود، گفت: شاید اولین پاسخ، عرضه های اولیه باشند؛ شرکت های عرضه اولیه عموما مورد توجه هستند و برای دولت هم این عرضه های اولیه کاهش بار تصدی گری را به دنبال دارد.

کدهای دولتی به یکی دو کد محدود شوند

این کارشناس بازار سرمایه افزود: در همین حال بازار از گذشته یک ضعف اساسی دارد و آن تعدد کدهای وابسته به دولت است؛ مثلا ده ها کد در مجموعه بانک ها، بیمه ها و صندوق های بازنشستگی وجود دارد که کار برنامه ریزی را سخت می کند.

وی اظهار داشت: به نظر می رسد بازار نیازمند یک کار ملی است که کدهای دولتی به یکی دو کد محدود شوند. این امر امکان برنامه ریزی درست را در بازار می دهد و یا اینکه هر ساله دولت مشخص کند که چه میزان سهامی را قصد دارد بفروشد و همانند فروش از طریق سازمان خصوصی سازی در فروش بلوکی سهام، سهام خرد نیز به این سازمان یا یک صندوق بازار سرمایه سپرده شده و در طول سال فروخته شود.

به گفته دارابی، در حال حاضر اصولا مشخص نیست که سیاست دولتی که در خرید و فروش سهام اعمال می شود، از چه بستری و با چه اولویت ها و چه الزاماتی اجرا می شود.

بهبود وضعیت شرکت های کالامحور?

این کارشناس بازار سرمایه در ادامه به  وضعیت شرکت های کالامحور اشاره کرد و گفت: وضعیت در این بخش تا حدودی بهتر از سال قبل است که شرکت ها مجبور بودند با ارز 4هزار و 200تومانی محصولات خود را قیمت گذاری کرده یا ارز صادراتی خود را تبدیل به ریال کنند.

وی با بیان اینکه سال گذشته هزاران میلیارد تومان از درآمد شرکت ها در جریان مقوله ارز 4هزار و 200تومانی به جیب دلالان سرازیر شد و همین امر یکی از دلایل ضعف بازار بود، افزود: امسال تا حدودی این نقیصه برطرف شده است؛ هر چند میان ارز نیمایی و ارز آزاد فاصله معنا داری وجود دارد اما وضعیت خیلی بهتر از سال قبل است.

به گفته دارابی، این امر بخصوص با توجه به ساختار مبادلات مرزی کشور که به شرکت ها اجازه می دهد محصولات خود را در منطقه به فروش برسانند، کمک می کند تا صادرات بیشتری داشته باشند.

وی در پاسخ به این سوال که بازار سرمایه ما تا چه اندازه می تواند به رشد خود ادامه دهد وکدام صنایع در این روزها بیشتر پتانسیل رشد دارند، گفت: پاسخ به این سوال بخش عمده اش به نحوه سیاست گذاری و برخورد با بازار سرمایه برمی گردد؛ در واقع اگر مجموعه رفتارها در مقابل بازار مناسب باشد، بازار سهام مجموعه ای از پتانسیل های خوب را در خود دارد که فعال کردن آن اثرات ضدتورمی داشته و نگرانی هایی که در بازارهای کالایی با جهش بهای خودرو یا املاک ایجاد شده است، قطعا در بازار سرمایه وجود نخواهد داشت.

دارابی در پایان تاکید کرد: مسوولان اقتصادی دولت نباید اجازه دهند کالاهای مصرفی، کارکرد سرمایه ای به خود بگیرند؛ چرا که چنین وضعیتی در درازمدت هزینه های قابل ملاحظه ای به اقتصاد کشور تحمیل می کند.



ارسال به دوستان با استفاده از:

نظر کاربران

Memory usage: 284
آینده خواندنی است طرح آرامش پست بانک ایران