پایدار نماند مال بی تجارت زندگی بهادار تعهدی به ضمانت ملل اپلیکیشن پرداخت صاپ در مقابل اعتماد شما؛ مسئولیم خدمات دیجیتال بانک ایران زمین؛ تجربه ای متفاوت
آرشیو اخبار
روز
ماه
سال
پايگاه اطلاع رساني دفتر مقام معظم رهبري پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري اسلامي ايران خانه ملت - خبرگزاري مجلس شوراي اسلامي پرتال جامع قوه قضائيه جمهوري اسلامي ايران logo-samandehi
  • | انصراف
به کانال تلگرام بانک و صنعت بپوندید بانک و صنعت را در اینستاگرام دنبال کنید
شماره: 574626 تاریخ : 1399/12/25-15:26:43
,23,15,
اثرات کلان توسعه فناوری فضایی منتشر شد

رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات با عنوان

اثرات کلان توسعه فناوری فضایی منتشر شد

یادداشت دکتر یزدانیان رییس پژوهشگاه ICT با عنوان اثرات کلان توسعه فناوری فضایی در بخش یادداشت های یکصد تحلیلگر و صاحبنظر درباره وقایع 100 سال اخیر در ویژه نامه روزنامه ایران با نام کتابچه بهار 1400 منتشر گردید.

به گزارش بانک و صنعت، فناوری فضایی با پرتاب ماهواره اسپوتنیک شوروی در سال 1957 پا به عرصه گذاشت و امروزه ابعاد و کاربردهای گوناگونی از قبیل مشاهده زمین، هواشناسی، ناوبری، کاربردهای مخابراتی، نظامی و ... را شامل می شود که نقش بسزایی در زندگی بشریت ایفا می کنند. در حال حاضر دو رژیم حقوقی برای قانون گذاری و نظارت بر فعالیت های حوزه فضایی وجود دارد که عبارت اند از : معاهدات و قوانین و توصیه نامه های کمیته کوپوس و مقررات تخصصی طیف و مدیریت تداخل .ITU ازآنجایی که منابع فرکانسی و نقاط مداری ماهواره از منابع کمیاب تلقی می شوند، درنتیجه با روند روزافزون عملیاتی شدن تعداد زیاد ماهواره ها در حوزه ها و کاربردهای مختلف در سراسر جهان به ویژه کشورهای توسعه یافته، ثبت فرکانس و موقعیت مداری، تضمین عدم تداخل با سایر شبکه های ثبت شده و عملیاتی کردن ماهواره بسیار چالش برانگیز می شود. توسعه فناوری ماهواره به عنوان یکی از اجزاء کلیدی در فناوری فضایی اثرات کلانی در جامعه به همراه خواهد داشت. به طور مثال با توسعه کاربردهای ماهواره های سنجشی می توان از مزایای مختلف آن ها در مدیریت بحران، کاهش خسارات و تسهیل بازسازی و حتی در توسعه میادین نفتی، معادن، حفاظت محیط زیست و ... بهره گرفت. در حوزه ماهواره های مخابراتی نیز با به کارگیری ارتباطات پهن باند و توسعه خدمات در بستر آن، پیشرفت های قابل توجهی در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، فنی، قانونی و اقتصادی حاصل می شود.

در بعد سیاسی موجب افزایش قدرت و نفوذ از منظر حاکمیت فضا و ایجاد غرور ملی شده و از منظر اقتصادی نیز در کنار فواید متعددی که در توسعه صنایع و کسب وکارهای مختلف در کشور به همراه دارد، باعث تبدیل تهدیدهای ناشی از تحریم های ظالمانه به فرصت ها در سطح منطقه ای و جهانی می شود .

از دیدگاه اجتماعی، توسعه این فناوری، باعث کاهش شکاف دیجیتال و ایجاد دسترسی در مناطق کمتر توسعه یافته می شود. از جمله می توان به مواردی مانند ارائه خدمات به موقع و مناسب ارتباطی، برقراری ارتباط در هنگام سوانح و بحران ها، کاهش آسیب های اجتماعی، افزایش سطح سواد، برابری، عدالت اجتماعی، امید به زندگی، ارتقاء بهداشت و کاهش مهاجرت از مناطق کمتر برخوردار و دورافتاده اشاره کرد .

از نگاه قانونی، با ایجاد زیرساخت های مناسب و افزایش اتصال به شبکه (connectivity) و همچنین سهولت در ردیابی دارایی های فیزیکی، شاهد پیشگیری از جرم و جنایت و افزایش امنیت عمومی در جامعه و درنتیجه بهبود پیاده سازی قانون در کشور خواهیم بود. علاوه براین زیرساخت مناسب برای توسعه بیشتر و سریع تر دولت الکترونیک فراهم شده و باعث بهبود عملکرد و پاسخ پلیس به جرم و جنایات، بهبود فرآیندهای قضایی (همچون حضور شاهدین در دادگاه ها به صورت ویدئویی) و انتشار اطلاعات ایمنی توسط پلیس های محلی خواهد شد .

در بعد زیست محیطی، با گسترش دولت الکترونیک، شاهد اثرات کلانی در زمینه بهبود آبخیزداری، حفاظت از محیط زیست، جنگل ها، مراتع و گونه های جانوری با گسترش IoT و همچنین کنترل و پیشگیری از بیماری های انسانی و دام و طیور و مبارزه مؤثرتر با آفت های کشاورزی به واسطه گسترش آموزش الکترونیک(E_Learning)و سلامت الکترونیک (E_health) ،کاهش مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا خواهیم بود. توسعه این فناوری در بعد فنی، باعث افزایش تعداد مشترکین و ارائه سرویس های پهن باند، افزایش پهنای باند تخصیص داده شده به هر مشترک و درنتیجه افزایش پهنای باند اینترنت در کشور، بهبود کیفیت سرویس های قابل ارائه و سرویس پخش و سرعت بخشیدن به نوآوری از طریق معرفی خدمات و کاربردهای جدید به مصرف کنندگان ( علی الخصوص رشد اپلیکیشن های مرتبط با شبکه های اجتماعی) خواهد شد .

نهایتاً قابل ذکر است که پیشرفت های اخیر در اکوسیستم ارتباطات ماهواره ای، بویژه سیستم های ماهواره ای با نرخ بالا (HTS)، به طور بنیادی در حال تغییر معیارهای رقابتی در ارائه سرویس های ماهواره ای در مقایسه با شبکه های زمینی، به ویژه در حوزه بک هال شبکه است. به علاوه، منظومه های ماهواره ای غیر زمین آهنگ در حال ظهور نیز، با داشتن تاخیر انتشار و افت مسیر کمتر برای بسیاری از کاربردها جذابیت خاص دارند.

درنتیجه در اکوسیستم در حال تحول شبکه های مخابراتی، ارتباطات ماهواره ای می تواند به یک فناوری کلیدی تبدیل شود به گونه ای که در اکثر موارد و در مکان های مختلف گزینه ای مناسب برای برقراری ارتباط باشد. "شبکه ای از شبکه ها" که از مفاهیم اساسی نسل های آتی شبکه های مخابراتی است نیز به نحو مطلوبی به کمک ماهواره ها تحقق می یابد تا جایی که بدون ماهواره و پوشش ارتباطی کامل آن قادر به تحقق پتانسیل واقعی خود نخواهند بود .



ارسال به دوستان با استفاده از:

نظر کاربران

Memory usage: 393
آینده خواندنی است طرح آرامش پست بانک ایران