به گزارش بانک و صنعت، مراسم رونمایی از گزارش «دستمزد عادلانه» به همت هسته عدالت پژوهی مرکز رشد دانشگاه امام صادق (ع) با حضور سید احسان خاندوزی، نماینده مجلس شورای اسلامی در سالن شهید مطهری دانشگاه امام صادق (ع) برگزار شد.
خاندوزی در ابتدای این نشست با تقدیر از گزارش تولید شده از سوی «هسته عدالت پژوهی مرکز رشد» پیرامون مقوله «دستمزد عادلانه» گفت: «زمانی که این گزارش را ورق می زدم، تأسف خوردم که چرا در نظام سیاست گذاری و دستگاه های رسمی کشور ما، چنین پرسش هایی برای تدوین قوانین و مقررات وجود ندارد و پاسخ هایی به این پرسش ها آماده نمی شود».
وی با اشاره به نقاط قوت گزارش تولید شده هسته عدالت پژوهی مرکز رشد افزود: «گزارش «دستمزد عادلانه» که البته چیزی بیش از یک گزارش است، با اندکی پرورش در مبانی نظری دستمزد و هم با فربه تر کردن فضای اقتصاد ایران در مورد سیاست های دستمزد در ایران، کاملاً پتانسیل تبدیل شدن به یک کتاب مورد ارجاع توسط سیاست گذاران کشور را دارد. شخصاً دوستان را ترغیب می کنم که این کار را دنبال کنند تا بتوانیم شاهد یک اثر ماندگار و مرجع در زمینه دستمزد باشیم».
نماینده مجلس یازدهم شورای اسلامی با مرور تاریخی این مسئله از ابتدای انقلاب اسلامی گفت: «آن چیزی که در موضوع «حقوق و دستمزد» در بخش عمومی و خصوصی می تواند موردبحث قرار گیرد، از منظر پرداخت جبران خدمات کارکنان می تواند ما را به چیزی به نام «عدالت پیچیده» برساند؛ تعبیری که اولین بار «مایکل والزر» نیز در مطالعات عدالت از آن استفاده کرده است. منظور از «عدالت پیچیده» چیست؟ ببینید وقتی سال 1358 اولین مجلس قانون گذاری تشکیل شد، تصویری از دستمزد عادلانه وجود داشت. این تصویر به صورت صریح و ضمنی در قواعد بیرونی و ذهنیت های اشخاص وجود داشت. مثلاً از قول شهید بهشتی مشهور است که ایشان نسبت پرداخت عادلانه در جامعه اسلامی را در حالت مطلوب 1 به 3 یا حداکثر 1 به 4 می دانست. این تلقی و برداشت ها انتظار بود سنگ بنای یک مسیر تکاملی را شکل بدهد و به مرور زمان با آشکار شدن جنبه های پیچیده یک نظم اجتماعی جدید، به سمت یک «عدالت پیچیده» برود تا بتوان در پایان دهه اول انقلاب، مثلاً این نسبت شکاف میان دستمزدها را با تفکیک بین بخش های مختلف مطرح کنیم و در دهه های بعد به سمت یک نظام پیچیده تر جبران خدمات عادلانه با لحاظ شرایط زمان و مکان، جغرافیای نیروی کار و شرایط منطقه ای کشور محاسبه کنیم و در دهه های بعد همین طور با لحاظ متغیرها و مؤلفه های جدید، تا درنهایت آن عدالت پیچیده و چند متغیره در کشور استقرار یابد».
عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی با اشار